Svet
21 ogledov

Dva dni so ga mučili in zasliševali

Teroristični napad v Berlinu EPA
Pakistanec, ki je bil prvi osumljenec za napad v Berlinu, se boji za svoje življenje.

Kmalu po napadu v Berlinu so tamkajšnje oblasti prijele mlajšega Pakistanca, ki je bil osumljen, da je izvedel napad na božičnem sejmu. Eden od očividcev mu je sledil dobra dva kilometra in policijo obveščal o tem, kje se nahaja. Kasneje se je izkazalo, da napada ni izvedel

Pakistanec je za The Guardian povedal, da se je vračal z obiska pri prijatelju, ko so ga prestregli policisti. "Ustavil sem se in jim pokazal dokumente," je povedal. Spustili so ga in ga po nekaj sekundah poklicala nazaj ter strpali v avto, ki je s prižganimi lučmi s polno hitrostjo drvel skozi Berlin. 

Kasneje naj bi mu prevezali oči in ga prepeljali z ene policijske postaje na drugo. Po njegovih besedah so bili policisti do njega nasilni. "Ko sem se upiral, so me začeli tepsti," je dejal. Vzeli naj bi celo tri vzorce njegove krvi. 

Teroristični napad v Berlinu | Avtor: EPA EPA

"Rekli so mi, da je nekdo s tovornjakom zapeljal v množico ljudi, od katerih so številni umrli. Rekli so, da sem vozil jaz in želeli, da to potrdim. Odgovoril sem jim, da o tem ne vem nič," trdi Pakistanec. "Mirno sem jim rekel, da ne znam voziti in da nikoli nisem vozil. Poskušal sem jim pojasniti, da je v moji domovini vojna in da sem zato pobegnil. V Nemčiji so mi ponudili varnost, hrano in zdravila." Ob tem je dodal, da ni bil prepričan, da so ga razumeli. V dveh dneh, kolikor je bil v priporu, je spal na postelji brez vzmetnice, ves čas pa je imel zvezane roke. 

Zdaj se skriva, saj se boji za svoje življenje. Grozijo mu tako v Evropi kot v rodnem Pakistanu. Njegova družina v Pakistanu dnevno prejema grožnje. Vesel je, da so odkrili krivca. "Upam, da se nekega dne moje ime ne bo več povezovalo s tem groznim zločinom," je za The Guardian še povedal nesrečni Pakistanec. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.