Svet
124 ogledov

Odgovornega za napad v Berlinu ubili v Milanu

Milano streljanje EPA
Italijanski notranji minister je potrdil, da so v jutranjih urah v Milanu ubili moškega, ki je osumljen terorističnega napada v Berlinu.

Italijanski notranji minister Marco Minniti je dejal, da je ubiti moški brez dvoma osumljenec za ponedeljkov teroristični napad v Belinu. 

Moški se je okoli tretje ure ponoči sprehajal na območju Sesto San Giovanni, ko sta ga ustavila policista in prosila za dokumente, poroča Ansa. Italijanska policija je potrdila, da je Amri, ko so ga ustavili, iz nahrbtnika povlekel pištolo in zavpil Allahu Akbar ter streljal. Pri tem je ranil enega policista. Drugi policist, ki je v policijskih vrstah le devet mesecev, je odgovoril na napad in napadalca ubil. SKYTG poroča, da naj bi Amri uporabil isto pištolo, s katero je ubil poljskega voznika tovornjaka.

Minister Minniti je pohvalil delo italijanske policije. "Takoj, ko je ta oseba vstopila v našo državo, smo ga identificirali in odstranili. To pomeni, da varnostni organi v naši državi, delajo dobro." 

Milano streljanje | Avtor: EPA EPA

Ranjenega policista so že operirali, njegovo življenje pa ni v nevarnosti. 

Po pisanju italijanskega časnika Corriere della Sera, naj bi Amri prišel v Italijo iz Francije. Iz Torina naj bi nato z vlakom pripotoval v Milano, kamor je prišel okoli 1. ure. V žepu naj bi našli vozovnico za vlak, ki to potrjuje. Identificirali naj bi ga na podlagi prstnih odtisov. 

Milano streljanje | Avtor: EPA EPA

Spregovoril je tudi italijanski premier Paolo Gentiloni  in opozoril, da države ne smejo podcenjevati groženj in da Italija budno spremlja dogajanje. 

Nemški ministri so na tiskovni konferenci morali odgovarjati na številna vprašanja, ki so se nanašala na delovanje nemških obveščevalnih organov. Novinarje je zanimalo, zakaj se je Amri lahko prosto gibal po Nemčiji in načrtoval napad pred nosom oblasti. Še posebej po tem, ko so ga prejšnji teden dvakrat videli zapuščati mošejo, kjer naj bi se zadrževali somišljeniki IS in v kateri je bil tudi po ponedeljkovem napadu. Kot so dejali predstavniki oblasti, na številna vprašanja nimajo odgovorov.

Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Martin Schaefer je dejal, da so "hvaležni italijanskim oblastem za tesno sodelovanje, ki temelji na zaupanju". Tiskovni predstavnik notranjega ministrstva Tobias Plate je dejal, da še niso prejeli "uradne potrditve", da je ubiti moški dejansko Anis Amri. Nemška kanclerka Angela Merkel naj bi se na novico odzvala, ko bodo prejeli pisno potrditev iz Rima.

Brat ubitega osumljenca je medtem za Deutsche Welle dejal, da je družina pretresena in da zadeve ne bodo komentirali. 

 

Amrija so kamere ujele po napadu v Berlinu, ko je vstopil v mošejo v Moabitu, nato pa so se za njim izgubile sledi. 

Tuji mediji so danes poročali, da naj bi moškega, ki ustreza opisu osumljenca, opazili v danskem mestu Aalborg. Danska policija je ljudi pozvala, naj se ne zadržujejo na območju, kjer naj bi moškega opazili. 

Nemška policija je zgodaj zjutraj aretirala dva moška, ki naj bi pripravljala napad na nakupovalni center

Komentarjev 18
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 04:30 24.december 2016.

    A Bobera je tisti policaj, ki je umoril tistega Šiptarja, ki mu je grozil s telefonom? Vanj je iz pištole spustil cel okvir nabojev, ko mu jih pa je zmanjkalo, je pa zamenjal okvir in streljal dalje. En nabojnik vsebuje ...prikaži več 15 nabojev. Močno dvomim, da je šlo za samoobrambo, ampak država ščiti svoje vazale, zato prav nihče ne bo nikoli obsojen!

  • mp5 22:30 23.december 2016.

    A tvoje žaljenje Ferlucija pa ni sovražni govor?

  • mp5 22:27 23.december 2016.

    Boris, čudn, da še nisi napisal živeli akbarji, k jih tolk poveličuješ.