Svet
58 ogledov

Dva evra za eno samo banano

Begunci EPA
Begunci, ki bežijo z vojnih območjih so v Makedoniji in Srbiji žrtve trgovcev, domačinov in nelegalnih prevoznikov. Desetkratne cene jim zaračunavajo za hrano in pijačo, za prevoz računajo nerazumne vsote, brezplačno ni niti polnjenje telefonov.

Makedonija | Avtor: EPA EPA
Specialne enote makedonske policije so minuli konec tedna v Makedonijo spet postopoma začele spuščati begunce, ki prihajajo z Grčije in skušajo pot nadaljevati proti Srbiji in nato Madžarski. Makedonija, ki je je zaradi navala beguncev konec prejšnjega tedna razglasila izredne razmere, množico beguncev, ki so se zadrževali na nikogaršnjem ozemlju pa je policija večkrat razgnala s solzivcem, begunce iz Sirije, Afganistana, Iraka in Libije poti Gevgeliji zdaj spušča po manjših skupinah skozi kordone.

Evro za plastenko vode, dva evra za banano

Makedonija, begunci | Avtor: EPA EPA
V Gevgeliji se za tisoče ljudi, ki bežijo pred oboroženimi spopadi, začne dolgo čakanje na začasne dokumente ter iskanje prevoza proti severu. Vlak, ki pelje proti Tabanovcu na srbski meji, stane deset evrov, vendar se mnogim ob gneči in prerivanju ob prihodu vlaka ne uspe vkrcati.

Na želežniški postaji brez strehe nad glavo čakajo na naslednjo možnost, njihovo bedo pa izkoriščajo preprodajalci in taksisti, ki so našli nov vir zaslužka. "Vsak dan prihajajo na želežniško postajo in mastno služijo. Vse je kot sejem, na katerem mali trgovci prodajajo plastenko vode za

makedonija | Avtor: EPA EPA
evro ali dva, ena sama banana stane evro ali dva. Trgovci tako na hitro služijo, ko pride inšpekcija, jim ta vzame blago in napiše kazen, vendar oni služijo tako dobro, da jim to ni pomembno. Naslednji dan so spet na istem mestu," je za Al Jazeero Balkans povedala humanitarka Lenče Zdravkin, ki pomaga beguncem v Gevgeliji.

"Nihče ni kaznovan"

Na postaji v Gevgeliji jim posamezniki zaračunavajo tudi polnjenje mobitelov - eno polnjenje stane dva evra. Tekmo s časom, v katerem se skušajo begunci prebiti do meje, izkoriščajo taksisti, ki jim za vožno poberejo desetkratne vsote.

Makedonija, begunci | Avtor: EPA EPA
"Denar, ki ga dobijo od beguncev, ponikne v žepih. Nihče, ki služi na tak način, ni kaznovan,"
opozarja Radoš Đurović, predstavnik nevladne organizacije za pomoč azilantom. "Ne gre za preprodajo humanitarne pomoči, pač pa gre za to, da ljudje odhajajo v trgovino, nabavijo prehranske izdelke in jih desetkrat dražje prodajajo tem ljudem na želežniški postaji."


Denar jim pobira tudi policija

Makedonija | Avtor: EPA EPA
Ko begunci prestopijo mejo s Srbijo, se zgodba nadaljuje. Srbski časopisi poročajo o tem, da morajo begunci bistveno več plačati za hrano, kot domačini, zanje velja poseben menjalni tečaj, za en evro namesto 120 dobijo 80 dinarjev, če hočejo kupiti kartico za mobitel, morajo odšteti več sto evrov. Nastajajo nove prevozne agencije, ki se ukvarjajo le s prevozi beguncev. Karta od Bujanovca do srbske prestolnice stane 17 evrov, tisti, ki hočejo zaslužiti na bedi beguncev, jim zaračunajo tudi po tisoč evrov. Al Jazeera poroča tudi o ravnanju posameznih policistov, ki beguncem, zato da jih spustijo do meje, zaračunajo več tisoč evrov.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 24
  • fireblade 21:12 26.avgust 2015.

    je pa zelo zanimivo da na 24 kur ne dovolijo komentiranja. izgleda da zopet želijo širiti svojo resnico. prav na bruhanje mi gre ko gledam te solzave (sluzaste) novinarje. če bo in ko bo padla prva žrtev bi jih morali ...prikaži več poklicati na odgovornost, prav tako pa tudi naše politike, kot sokrivce umora oz. zločina. sicer pa podpiram nemce ki so merkelco označili za izdajalko. če se bo vse to privalilo do nemčije, zna biti še zelo zanimivo, ko nemcem poči film. in takrat bodo posledice tudi za naše arbajtarje. ko enkrat dovolj zaženeš kolesje, se to zlepa ne ustavi in takrat bodo na udaru vsi priseljenci, ne samo aktualni o katerih je sedaj govora. odgovorni pa glavo v pesek kot noj.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 14:25 26.avgust 2015.

    "Tudi navaden Slovenec, ko pride v Ljubljano, ga taksisti opeharijo za 2x, 3x več."In zakaj to govoriš kot da bi bilo to nekaj normalnega? To NI normalno.

  • mrki 07:50 26.avgust 2015.

    ne tega ne bodo raziskali , ker nimajo jajac , bodo pa sam nabijali kako so bogi!!