• Pon 18 do 27 °C
  • Tor 22 do 29 °C
  • Sre 22 do 29 °C
več na vreme.net

Stroka svetuje

0 komentarjev

Epidemija ošpic v Italiji: Preverite cepilni status

Po razglasitvi epidemije ošpic slovenska zdravstvena stroka svetuje, da preverite svoj cepilni status in se v primeru, če niste prejeli obeh odmerkov cepiva, cepite.

S. H. H. / Ljubljana

 

V Sloveniji je cepljenjeproti ošpicam obvezno od leta 1968. Od leta 1990 so otroci praviloma cepljeni proti ošpicam z dvema odmerkoma cepiva, prvi odmerek prejmejo od dopolnjenih 12 mesecev, drugega pa ob vstopu v šolo. (Foto: profimedia)

  •  

    V Ljubljani ni kolektivne imunosti

    Cepljenje pri nas še naprej upada, približno za odstotek vsako leto.  Najnižja precepljenost z obveznimi cepivi je v Ljubljani. Leta 2015 je bila precepljenost s cepivom proti ošpicam, mumpsu in rdečkam na ljubljanskem območju manj kot 90-odstotna, s čimer več ni zagotovljena kolektivna imunost, so povedali na okrogli mizi.

"Pri nas velja, da so osebe, cepljenje z dvema odmerkoma cepiva proti ošpicam, mumpsu in rdečkam skoraj vse osebe, ki so rojene po letu 1974. Osebe rojene med leti 1968 in 1974 pa večinoma en odmerek," pravi Alenka Trop Skaza z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Osebe, rojene pred letom 1960 naj bi bile večinoma prekužene, kar pomeni, da so bolezen prebolele.

 
Tistim, ki nimajo cepilnega kartončka, svetuje, da cepilni status preverijo na NIJZ ali pa s samoplačniškim laboratorijskim testiranjem ugotovijo, ali imajo v telesu zadostno število protiteles.

Kako učinkovito je cepivo?

"Cepivo proti ošpicam je eno najbolj učinkovitih, zaščita se ustvari pri 95 odstotkih cepljenih po prvem odmerku in 99 odstotkih cepljenih po drugem odmerku. Zelo poenostavljeno, če cepimo 100 otrok z dvema odmerkoma, samo en otrok kljub cepljenju proti ošpicam ne bo zaščiten," razlaga Trop Skaza, ki je sodelovala na okrogli mizi "Cepljenje deluje". Gre za projekt ozaveščanja glede cepljenja, ki je nastal v sodelovanju STA kluba in družbe GlaxoSmithKline Slovenija.

Zbolijo lahko tudi cepljeni, a ne okužijo drugih

Po navedbah Trop Skaze zaščita pred ošpicami, ustvarjena s cepljenjem po dveh odmerkih, ne izzveni. "Lahko pa se zgodi, da tudi cepljena oseba zboli, vendar v tem primeru ne okuži drugih. Tak primer smo pred nekaj leti zabeležili na pediatrični kliniki, kjer je cepljena medicinska sestra prišla v stik z virusom ošpic, kljub temu zbolela, vendar ni prišlo do sekundarnega prenosa."

V Sloveniji povečanega števila ošpic trenutno ne beležijo, nazadnje so se pojavile leta 2015, ko je bil virus z Italije vnešen na pasji razstavi. Zbolelo je 18 ljudi.

"Ni pomembna samo Slovenija, veliko potujemo, svet je postal globalna vas," pravi Trop Skaza. Ošpice se pojavljajo tudi v Avstriji, Nemčiji in na Portugalskem, kjer so zabeležili tudi smrtni primer. Po podatkih NIJZ zaradi ošpic vsako leto umre 130.000 bolnikov, večinoma otroci.

"Ošpice niso le blaga izpuščajna bolezen, pet odstotkov obolelih otrok bo dobilo pljučnico, en od 2000 obolelih lahko dobi hudo vnetje možganovine, encefalitis, en na dva do tri tisolč bolnih umre. Komu se bo zadeva komplicirala, je težko napovedati. Ošpice so grožnja za vsakogar, ki je necepljen."

 

dezurni@zurnal24.si

 

 

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarjev (0)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima