Avto
54 ogledov

ePolicist bo maja pričel pomagati, a le z eno roko

Policist s tablico Policija
Novi informacijski sistem ePolicist le počasi prihaja na pomoč policistom. Maja se bo pričela uporaba aplikacije, medtem ko policistov s pametnimi tablicami še ne boste videli tako hitro.

Se spomnite prizora iz filma Terminator 2: Sodni dan iz leta 1991, ko kiborg v računalniku v policijskem avtu losangeleške policije "googla" po policijski informacijski bazi in v nekaj trenutkih pridobi vse podatke o Johnu Connerju vključno z naslovom bivališča in vsemi dotedanjimi kriminalnimi delikti?

Slovenska policija že od 2008 skuša vstopiti na vlak mobilne informacijske tehnologije, da policistom na terenu ne bi bilo več treba za vsako preverjanje vozniškega in prometnega dovoljenja vzpostavljati radijske komunikacije z operativno-komunikacijskimi centri. Slednji na leto opravijo okoli 90.000 preverjanj.

Zadnji dve leti projekt razvoja potrebne programske opreme, ki bi omogočala veliko hitrejše pridobivanje podatkov in razbremenila policiste na terenu in na postajah vendarle teče. 

"Aplikacija ePolicist je že dokončana," zagotavljajo na Generalni policijski upravi (GPU). "Produkcijska uporaba je predvidena v maju. Načrtovana je bila že nekaj prej, a smo v vmesnem času popolnoma prenovili storitev preverjanja po registrih ter nacionalnih in nadnacionalnih policijskih evidencah, kar je plod lastnega razvoja."

Za zdaj pa še v testni fazi ostaja mobilna aplikacija, ki naj bi najbolj razbremenila policiste na terenu. Skupaj s pripadajočimi tablicami jo testirajo na GPU in eni od postaj prometne policije.

Radivoj Uroševič, predsednik Policijskega sindikata Slovenije, pravi, da se sam z novostjo še ni osebno srečal, zato koristnosti ePolicista ne more konkretno komentirati. Od vodstva policije pa pričakuje, da bo glede novosti ustrezno usposobila policiste.

Tudi čitljivost rokopisov je lahko problem

Policija meni, da bodo s pomočjo e-policista, še posebej ko bo priključen tudi kot mobilna aplikacija, ki jo bodo policisti uporabljali prek tabličnih računalnikov, povečali hitrost izvedbe postopka, razbremenili OKC in neposredno povečali čas prisotnosti policistov na terenu.

Med posrednimi učinki so tudi hitrejše vnašanje podatkov, saj zaledni sistem s ponavljajočimi podatki samodejno izpolnjuje okenca, zmanjšala naj bi se zasedenost stacionarnih računalnikov na postajah, manj bo napak, ne bo težav s čitljivostjo rokopisov, manj bo pritožb ...

Pri policiji zagotavljajo, da bodo stroški razvoja in uvajanja novega sistema minimalni in bodo v največji meri omejeni le na strojno opremo.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 9
  • zdrej 16:57 05.maj 2016.

    Problem teh mio€ je, da ne gredo v razvoj opreme (programske in strojne) ampak v poslovne rezultate neke firme, ki dela nekaj čisto po šalabajzarsko in proda kot ultimativni dosežek tehnologije. Sice podpiram IT razvoj policije, poleg tablic še ...prikaži več kar nekaj takih pripomočkov. In tisto skupaj bi realno biilo nekja mio€.

  • zdrej 16:54 05.maj 2016.

    Hitrost ubija, se "derejo" policisti :-).

  • Boris Odreitz 15:02 05.maj 2016.

    Nič drugega kot drkanje za nepomembne prekrške tisti ki resnično diovjajo , povzročajo hrup in nevarnost pa jim policaj itak nič ne more. To so tako imenovani VIP državljani. Tako bodo nas revne drkali in globili za vsak KM bo ...prikaži večbo pač treba razmisliti o obrambi proti temu zlu !