Šport
75 ogledov

Epska etapa Pinotu, pozen napad Quintane

Nairo Quintana EPA
V predzadnji etapi Toura je veličastno zmago dosegel domačin Thibaut Pinot. Odlično je nastopil tudi Nairo Quintana, ki je zaostanek za rumeno majico spustil na minuto in 12 sekund, a zanj žal prepozno. Jutri sprememb ni za pričakovati.

Thibaut Pinot je vodil epsko bitko z Ryderjem Hesjedalom na najslovitejši vzpon Toura Alpe d'Huez. Oba sta s številnimi napadi poskušala streti tekmeca, naposled pa je to Francozu tudi uspelo.

V ozadju je potekal boj za rumeno majico. Najprej je napadel Alejandro Valverde, nato pa je najprej skočil tudi njegov moštveni kolega pri Movistarju Nairo Quintana. Tudi vodilni Chris Froome ni uspel slediti Kolumbijcu, ki je pred tokratno etapo za Britancem zaostajal 2:38 minute.

Quintana je zamujeno v Pirenejih najprej poskušal nadoknaditi že na prvem vzponu na Col de la Croix de Fer in spustu z 2067 metrov nadmorske višine, a mu ni uspelo. Tudi drugi poizkus z vzponom na 1850 metrov visoki Alpe d'Huez sprva ni šel po njegovih načrtih, na koncu pa je bilo slabih 15 kilometrov klanca preprosto premalo za nosilca rumene majice, ki je v cilj prikolesaril kot peti, Kolumbijec pa je zaostanek samo prepolovil. Froome je namreč predvsem s pomočjo Richieja Porta in Wouta Poelsa uspel držati ritem, ki mu je vseeno omogočal nošnjo rumene majice tudi na jutrišnji zadnji ravninski etapi, ko do sprememb ne bo več prišlo. 

Thibaut Pinot | Avtor: EPA EPA
Quintana je do cilja še uspel prehiteti Hesjedala, za Pinotom pa je zaostal za 18 sekund. "Danes je bila izredno težka etapa, a sem zelo srečen, da sem se vpisal v zgodovino dirke. Etapa je bila težka za noge, vedel sem, da mi Quintana tesno sledi, a vedel sem, da je nastopil čas za mojo zmago. Na letošnji dirki sem imel dobre in tudi slabe dni, moral sem se vseskozi boriti in uspelo mi je vknjižiti etapno zmago. Ta je res nekaj posebnega, moram se zahvaliti tudi ekipi, ki me je spravila v dober položaj pred zaključkom, in to je nagrada za vse," je po etapni zmagi dejal Pinot.

"Toliko čustev gre zdaj skozi mene, vedno znova podoživljam zadnji vzpon, ko sem vedel, da sem v nevarnosti. A spet sem imel ekipne kolege ob sebi, kaj so storili danes, to je res neverjetno. Povrnilo se je vso žrtvovanje, vsi treningi, vsi dnevi, ko sem bil stran od družine. Danes sem moral na zadnjem vzponu dati vse od sebe, da sem zdržal napad Quintane. Čeprav je bila etapa dolga samo 110 kilometrov, se mi je na čase zdelo, kot da jih je 300, tako težka je bila etapa. A ta drugi naslov zmagovalca, to je preprosto neverjetno. Nisem še povsem dojel, kaj se je zgodilo, to je neverjeten občutek, še vedno nositi to rumeno majico, res sem vesel," pa je po povedal Froome.

Edini slovenski kolesar na dirki Kristijan Koren je ciljno črto prečkal kot 100., kolesar ekipe Cannondale-Garmin je za Pinotom v cilj prišel z zaostankom 21:19 minute. V skupnem seštevku zaseda 69. mesto, za Froomom pa zaostaja dve uri, 51 minut in 44 sekund.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.