Šport
29 ogledov

Froomu uro po dirki vrnili rumeno majico

De Gendt EPA
Današnja 12. etapa kolesarske dirke po Franciji je postregla z vrhunsko dramo, ki se je srečno končala za glavnega akterja Chrisa Frooma.

Sprva se je zdelo, da bo 12. etapa nesrečna za vodilnega Chrisa Frooma, ki je pol kilometra pred ciljem ostal brez kolesa in nato še brez rumene majice, a se je pozneje po odločitvi vodstva tekmovanja le obdržal na vrhu seznama vodilnih v skupnem seštevku.

Česa takšnega na Touru še nismo videli, so enotne ugotovitve spremljevalcev in ljubiteljev kolesarstva. Prizori, ki so jih spremljali v zadnjem kilometru etape, so bili res precej nenavadni; zaradi nepregledne množice športnih navdušencev, ki so se strnili ob gorsko cesto in pritisnili proti cilju skrajšane etape, je nastal zamašek, v katerem je Froome doživel trčenje v spremljevalni motocikel, tako kot tudi Avstralec Richie Porte in Belgijec Bauke Mollema.

Nekaj trenutkov pozneje je Froome nemočno ugotovil, da je njegovo kolo neuporabno, odvrgel ga je, sam pa peš "odtrimčkal" proti vrhu. Nosilec rumene majice, ki v kolesarski obutvi teka po cesti in nervozno pogleduje, kdaj se bo pojavilo spremljevalno vozilo, ki pa se ne more pravočasno prebiti do njega zaradi nepopisne gneče, res ni prizor, ki bi bil na velikih kolesarskih dirkah nekaj običajnega.

Tako je po prihodu v cilj - potem ko je bil nekaj sto metrov pešec, so mu sprva pod roke porinili povsem neustrezno kolo, ki ga je prvi mož Skya kmalu odložil ob rob ceste, šele potem pa je dobil pravo zamenjavo za svojega polomljenega - Froome že vedel, da je izgubil rumeno majico.

Izguba sekund ob kaotičnem dogajanju je bila prevelika, takoj po prihodu v cilj je tako vodstvo prevzel njegov rojak Adam Yates (Orica), Froome pa je takrat padel celo na šesto mesto s 53 sekundami zaostanka.

A uro pozneje so iz vodstva tekmovanja sporočili uraden popravek izidov; Britancu so vrnili rumeno majico, po novem uradnem skupnem seštevku je tako Froome prvi s 47 sekundami naskoka pred Yatesom, še enajst sekund več zaostaja Mollema.

Zmagovalec v senci incidenta

Povsem v senci pestrega dogajanja okrog Frooma je ostal etapni zmagovalec Belgijec Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), ki je bil prvi v cilju 178 km dolge preizkušnje od Montpellierja do Mont Ventouxa. V sprintu je za zmago za dve sekundi premagal rojaka Serga Pauwelsa (Dimension Data) in za 14 Španca Daniela Navarra (Cofidis).

Že pred začetkom današnje etape so sicer morali preizkušnjo skrajšati, zaradi premočnega vetra (sunki so dosegali hitrost do 125 km/h) na vrhu Mont Ventouxa so jo skrajšali za šest kilometrov in cilj prestavili pod vrh vzpona.

"Nor zaključek. V zadnjem kilometru je motor pred nami nenadoma ustavil, Richie, Bauke in jaz pa smo se zaleteli vanj. Motor za nami pa je povozil moje kolo in ga uničil," je, ko se je nekoliko umiril, dogajanje opisal Fromme. "Pomislil sem: ojej, nimam kolesa. Vedel sem, da je naš avto pet kilometrov zadaj, zato sem začel teči. Zadovoljen sem, da se je vodstvo dirke tako odločilo. Mislim, da je bilo to pravilno, hvala," je še dodal.

Yates pozdravil odločitev vodstva

Tudi Adam Yates se je strinjal, da način, na kakršnega je prišel do začasne rumene majice, ni bil pravi: "Ne bi bilo prav, če bi do vodstva prišel takole. Zato je kar v redu, da so se tako odločili. Jaz bi na Froomovem mestu zahteval enako, če bi se to zgodilo. V zadnjem kilometru je bilo kar divje, a navijači so pač del našega športa."

Današnje pestro dogajanje so "preživeli" vsi štirje slovenski udeleženci Toura, najvišje je bil Borut Božič (Cofidis) na 94. mestu, skupno je Jan Polanc (Lampre-Merida) na 83. mestu.

Dirka po Franciji, 12. etapa:

1. Thomas De Gendt (Bel/Lotto Soudal) 4:31:51
2. Serge Pauwels (Bel/Dimension Data) + 0:02
3. Daniel Navarro (Špa/Cofidis) 0:14
4. Stef Clement (Niz/IAM) 0:40
5. Sylvain Chavanel (Fra/Direct Energie) 0:40
6. Bertjan Lindeman (Niz/LottoNl-Jumbo) 2:52
7. Daniel Teklehaimanot (Eri/Dimension Data) 3:13
8. Sep Vanmarcke (Bel/LottoNl-Jumbo) 3:26
9. Chris Anker Sörensen (Dan/Fortuneo) 4:23
10. Bauke Mollema (Niz/Trek-Segafredo) 5:05
...
94. Borut Božič (Slo/Cofidis) 23:37
112. Luka Pibernik (Slo/Lampre-Merida) 25:25
145. Kristijan Koren (Slo/Cannondale-Drapac) 28:24
151. Jan Polanc (Slo/Lampre-Merida) 28:24

Skupno:

1. Christopher Froome (VBr/Sky) 57:11:33
2. Adam Yates (VBr/Orica) + 0:47
3. Bauke Mollema (Niz/Trek-Segafredo) 0:56
4. Nairo Quintana (Kol/Movistar) 1:01
5. Romain Bardet (Fra/AG2R La Mondiale) 1:15
6. Alejandro Valverde (Špa/Movistar) 1:39
7. Tejay Van Garderen (ZDA/BMC) 1:44
8. Fabio Aru (Ita/Astana) 1:54
9. Daniel Martin (Irs/Etixx-Quick-Step) 1:56
10. Joaquim Rodriguez (Špa/Katjuša) 2:11
....
83. Jan Polanc (Slo/Lampre-Merida) 1:34:56
104. Luka Pibernik (Slo/Lampre-Merida) 1:47:47
168. Kristijan Koren (Slo/Cannondale-Drapac) 2:17:59
171. Borut Božič (Slo/Cofidis) 2:18:11

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.