Šport
58 ogledov

Etiopijka z enim čevljem navdušila občinstvo

Etenesh Diro Profimedias
Etiopijka z enim obuvalom pritekla v cilj, navdušila gledalce, na koncu pa so se je usmilili tudi sodniki.

Etiopski atletinji Etenesh Diro se sprva ni uspelo uvrstiti v ponedeljkov finalni tek na 3000 metrov z ovirami, a je osvojila srca vseh navijačev ob progi za pogum, da se kljub izgubi ene superge ni odpovedala boju s tekmicami. Čeprav je v cilj pritekla kot sedma, pa so ji sodniki uro pozneje odprli pot v ponedeljkov finalni tek.

Dirojeva, ki v tej sezoni velja za četrto najboljšo atletinjo v svoji disciplini, je tekla v vodilni skupini, približno 1000 metrov pred ciljem pa se je zapletla v trčenje s še dvema tekačicama - Irko Saro Louise Treacy in Jamajčanko Aisho Praught - in pri padcu se ji je deloma sezul desni čevelj. Ker ji ga ni uspelo ponovno obuti, ga je vrgla na trato ob progi. Tek je nadaljevala in ga na kratko prekinila, da bi sezula še nogavico, nato pa začela loviti vodilno, pri čemer jo je množica ob progi bučno spodbujala.

Vendar ji je skakanje čez zapreke z boso desno nogo povzročalo velike težave, poleg tega je kar nekaj časa izgubila pri padcu, kar je na koncu zadoščalo le za sedmo mesto s časom 9:34,70 minut, kar je pol minute več od njenega osebnega rekorda. To seveda ni zadoščalo za uvrstitev v finale.

Dirojeva, ki je na zadnjih olimpijskih igrah zasedla peto mesto, je tako stadion zapustila v solzah, nato pa so se sodniki odločili prisluhniti pritožbi njene ekipe ter ji vendarle dovolili nastopiti v ponedeljkovem boju za medalje.

Kar nekaj simpatij je požel tudi šprinter Etimoni Timuani iz otoške države Tuvalu v Tihem oceanu ki se na olimpijskih igrah v Riu ne počuti osamljenega. "Z menoj je vendar šestčlanska delegacija," je dejal 24-letnik, potem ko je pričakovano izpadel v današnjih kvalifikacijah v teku na 100 metrov.

Timuani je na igrah v Riu edini športnik iz svoje države. Stometrsko progo je pretekel v 11,81 sekunde, medtem ko jamajški zvezdnik Usain Bolt teče dve sekundi hitreje. Kljub temu je s stadiona odšel ponosno. "Presrečen sem, da lahko zastopam svojo državo," je dejal Timuani, ki se je pred atletsko kariero preizkušal tudi kot nogometaš in igralec futsala. A od šprinta se še ne namerava tako hitro posloviti. "Želim nadaljevati," je dejal.

Komentarjev 1
  • mph 21:23 13.avgust 2016.

    Vse pohvale njej, pa tudi sodnikom za takšno odločitev.