Šport
15 ogledov

138. dvoboj sosedov čvrstim Madžarom

Balasz Dzsudzsak Christian Fuchs Avstrija Madžarska Euro 2016
1/11
EPA
Prvi dvoboj v skupini F sta v Bordeauxu odigrali reprezentanci Avstrije in Madžarske. Slednja je uspela minimalno slaviti (0:2) z zadetkoma Adama Szalaija in Zoltana Stieberja v drugem polčasu, Avstrija pa je srečanje zaključila le z deseterico.

Reprezentanci Avstrije in Madžarske sta pred tokratno odigrali neverjetnih 137 medsebojnih tekem, a nazadnje sta se na velikih tekmovanjih srečali daljnega leta 1934.

S tokratno zmago so Madžari na medsebojnih obračunih vpisali 67. zmago, Avstrijci so ostali pri 40-ih ob 31-ih remijih. Madžari so prekinili niz devetih zaporednih porazov proti sosedom.

Madžarski vratar Gabor Kiraly je obenem postal prvi 40-letnik, ki je zaigral na Euru. Legendarni čuvaj mreže je podrl je rekord Nemca Lotharja Matthäusa (39 let, 91 dni), nekoč sicer tudi selektorja Madžarske.

Avstrijci pretili, Madžari zadeli

Že na samem začetku tekme je vratom Kiralyja zapretil prvi avstrijski adut David Alaba, nogometaš Bayerna je zadel vratnico. V četrti minuti so Madžari odgovorili s strelom Laszla Kleinheislerja, Robert Almer ni imel veliko dela. V deseti minuti je spet poskusil Alaba, tokrat je meril točno v Kiralyja.

Na naslednjo večjo priložnost so gledalci čakali vse do 35. minute, ko je do odbite žoge 18 metrov od gola prišel Zlatko Junuzović, njegov polvolej je Kiraly s težavami odbil v kot. V 41. minuti je po levem boku pobegnil še Marko Arnautović, pred vrati pa je malce zamudil Martin Harnik in žogo poslal mimo madžarskih vrat. Na drugi strani je bil po globinski podaji nevaren Balazs Dzsudzsak, žogo je z desne poslal mimo okvirja.

Tudi na začetku drugega polčasa so več napadalnosti pokazali Avstrijci, toda prvi nevarnejši udarec je v 55. minuti pripadel Madžarom, ko je Dzsudzsak z razdalje močno sprožil, Almer pa je bil na mestu.

Ob koncu 62. minute pa so Madžari izpeljali dobitno kombinacijo: Kleinheisler je v pravem trenutku zaposlil vtekajočega Adama Szalaija, ta je zadržal mirnost in žogo iz bližine potisnil v mrežo. Štiri minute kasneje še en šok za naše severne sosede: po prekršku v napadu je svoj drugi rumeni karton dobil Aleksandar Dragović in odšel pod prezgodnjo prho.

Madžarom se je začelo ponujati več prostora in v 70. minuti je z razdalje nenatančno poskusil Adam Nagy. Nedolgo zatem je bil še bolj nevaren Krisztian Nemeth, Almer se je izkazal s parado. Na drugi strani je Christian Fuchs z leve ostro podal pred gol, Marcel Sabitzer pa ni izkoristil obetavne situacije, saj je meril previsoko.

Odločilni trenutek srečanja se je zgodil v 88. minuti. Zoltan Stieber je pobegnil po desni in protinapad efektno zaključil s prefinjenim strelom prek Almerja za potrditev treh točk Madžarov.

V sodnikovem dodatku bi po uigrani akciji s prostega strela lahko znižal Arnautović, a je streljal slabo in Kiraly ni imel veliko dela.

Portugalci favoriti skupine

V skupini F poleg Avstrije in Madžarske nastopata še reprezentanci Portugalske in Islandije.

Slednja je najmanjša država, ki je kdajkoli nastopila na Euru, "severnjaki" so se prvič v svoji zgodovini prebili na zaključni nogometni turnir.

Euro 2016, skupina F (1. kolo):

Avstrija - Madžarska 0:2 (0:0)
Szalai 62., Stieber 88.
RK: Dragović (Avstrija) 66.

Ob 21.00:
Portugalska - Islandija

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.