Šport
25 ogledov

Srčni Islandci do zgodovinske točke

Islandija Euro 2016
1/11
EPA
Na drugi tekmi skupine F so Islandci v Saint-Étiennu proti favoriziranim Portugalcem osvojili svojo prvo točko na velikih tekmovanjih (1:1).

Islandija je najmanjša država (330.000 prebivalcev), ki se ji je kdajkoli uspelo uvrstiti na Euro ali SP, a proti Portugalcem severnjaki doslej niso imeli dobrih izkušenj. Obe dosedanji medsebojni tekmi (v kvalifikacijah za EP 2012) so izgubili, v tretje pa so, ob svojem debiju na velikih tekmovanjih le prišli ugodnega izida (1:1).

Pred njihovim debijem na veliki sceni je rojake skušal bodriti tudi slavni igralec iz serije Igra prestolov - Hafthor Julius Björnsson.

Ekipi si po prvem kolu predtekmovanja na lestvici skupine F delita drugo mesto, za vodilno Madžarsko in zadnjo Avstrijo.

Vratar reševal, Bjarnason zabil 

Srečanje se je začelo z zelo živahno igro z obeh strani. Že v tretji minuti je Gylfi Sigurdsson dobro preigraval in z leve prodrl pred gol, sprožil z 12 metrov, a je bil vratar Rui Patricio na mestu, pobral je tudi sledeči odbitek. Na odgovor Portugalcev ni bilo treba čakati dolgo, Danilo Pereira je po predložku z leve streljal z glavo, blok Islandcev je bil pravočasen.

V 21. minuti je bil prvič na resni preizkušnji islandski vratar Hannes Halldorsson, po natančnem predložku Cristiana Ronalda je z glavo s petih metrov meril Nani, a zadel dobro postavljenega čuvaja mreže. Kmalu zatem je z glavo po podaji Vierinhe poskusil še Ronaldo, žoga je odletela čez gol. Prvi zvezdnik tekme se je po dolgi podaji v 25. minuti znašel še sam pred vratarjem, a ni dobro zadel žoge.

Po pol ure igre so Portugalci zasluženo povedli. Na desni sta kombinirala Vierinha in Andre Gomes, slednji je z nizko podajo na prvi vratnici našel Nanija, ta pa je iz bližine matiral nemočnega Halldorssona. Pred koncem prvega polčasa se je prevlada favoritov nadaljevala, videli smo še strel Joaa Moutinha z razdalje in nevaren predložek Vierinhe.

Na začetku nadaljevanja je Ronaldo zgrešil z razdalje, v 50. minuti pa so Islandci zabili svoj prvi gol na velikih tekmovanjih. Po predložku Johanna Gudmundssona z desne je na drugi vratnici sam ostal Birkir Bjarnason in z volejem zatresel mrežo.

Po šoku so Portugalci spet prevzeli vajeti igre v svoje roke. V 60. minuti je Halldorsson ubranil strel Gomesa s 16 metrov, malce kasneje pa s težavami zadržal nevarno podajo Vierinhe. V 71. minuti je po prostem strelu z glavo za las mimo gola meril Nani. Pretili so tudi Islandci, z glavo je pred vrata podal Kolbeinn Sigthorsson, a so se Portugalci izvlekli.

V zaključku tekme so Portugalci še enkrat več pritisnili in nanizali še nekaj obetavnih situacij. Z desne je poskusil Ricardo Quaresma, Halldorsson je žogo odbil. Po kotu Ronalda je z glavo previsoko meril Pepe. Ronaldo je imel po podaji Nanija tudi sam izvrstno priložnost, z glavo je meril točno v vratarja.

Nad zmago niso obupali niti Islandci, v 86. minuti je v kazenskem prostoru do strela prišel Alfred Finnbogason, Patricio je poskus odbil. Zadnji poskus na tekmi je v 93. minuti pripadel Ronaldu, s prostega strela s 24 metrov je zadel živi zid in Islandci so se lahko začeli veseliti.

Szalai in Stieber za evforijo Madžarov

Na prvi tekmi skupine F so Madžari z dvema zadetkoma v drugem polčasu rahlo presenetljivo premagali sosednjo Avstrijo (0:2) in prišli do svojega prvega kompleta točk na Euru.

Madžari so na 138. medsebojni tekmi med omenjenima tekmecema vpisali svojo 67. zmago, ob tem so proti slovenskim severnim sosedom vpisali še 40 porazov in 31 remijiev.

Euro 2016, skupina F (1. kolo):

Avstrija - Madžarska 0:2 (0:0)
Szalai 62., Stieber 88.
RK: Dragović (Avstrija) 66.

Portugalska - Islandija 1:1 (1:0)
Nani 31.; Bjarnason 50.

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Komentarjev 2
  • kana 08:38 15.junij 2016.

    kot vedno 15 šans pa brez gola , gole lahko da samo klubom kot so: deportivo, rayo, espanjol, mogoče po sreči kakšnemu boljšemu klubu- glumač.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 06:10 15.junij 2016.

    Veliki pederajsek CC je na igrišču glumil in se pačil,kot največji pantomimik,ampak so mu ........SONI dal tinto pit,bravo Islandci.