Avto
271 ogledov

Euro NCAP: Tri odlične in dve zelo slabi oceni za serijsko varnost

Audi Q2 na Euro NCAP
1/10
Euro NCAP
V Bruslju so spet razbijali avtomobile. Neodvisni evropski konzorcij, ki se ukvarja s preizkušanjem varnosti vozil je tokrat v testne namene in seznanjanje javnosti z varnostjo vozil razbil pet modelov avtomobilov. Audija Q2, ford edga, hyundaija ioniqua, ssangyonga tivolija in suzukija ignisa.

Audi Q2, ford edge in hyundai ioniq so z odliko prestali varnostne teste neodvisne evropske organizacije Euro NCAP. Standardno opremljene različice so prejele najvišjo oceno pet zvezdic za varnost. Standardno opremljena ssangyong tivoli in suzuki ignis sta prejela slabo oceno , tri zvezdice za varnost pri trčenju.

Danes šteje serijska varnost, ne opcijska

Z dodatno opremo (safety paketom) je ssangyong tivoli rezultat popravil na štiri zvezdice (to velja tudi za podaljšano različico XLV), suzuki ignis pa je z dodatno opremo prejel vseh pet zvezdic. To je slaba uteha ob dejstvu, da kupci le redko doplačajo za varnostno opremo, sistem, kot je samodejno zaviranje v sili, ki dokazano zmanjšuje prometne nesreče s trkom od zadaj ali trkov v  pešce, za več kot 50 odstotkov, in je pogoj za pridobitev maksimalne ocene. Omenjeni varnostni sistem postaja tudi zaradi strožjih Euro NCAP pravil del serijske opreme vse večjega števila vozil.

Generalni sekretar Euro NCAP Michiel van Ratingen je ob zadnjih testiranjih povedal: "Lepo je videti, da ob dvojnem merilu testiranj vse več avtomobilskih proizvajalcev napredne aktivne sisteme varnosti uvršča v serijsko opremo svojih modelov. Še bolj me veseli to, da so na voljo v v vseh cenovnih segmentih vozil.“

Poglejte si videoposnetke s trčenj

Audi Q2

Ford edge

Hyundai ioniq

Ssangyong tivoli

Suzuki ignis

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.