Šport
46 ogledov

Mamma mia: brata Dragić preveč za Italijane

Slovenija Italija EuroBasket Stožice Ljubljana
1/58
Saša Despot
Slovenska košarkarska reprezentanca je na prvi tekmi skupine F v Stožicah premagala Italijo (84:77). Prvi poraz "azzurrov" na EuroBasketu je Slovence močno približal četrtfinalu.

Pred očmi najslavnejšega slovensko-italijanskega para na svetu, Tine Maze in Andree Massija, je Tinina Slovenija prvo tekmo drugega dela v Stožicah začela precej nezbrano. Goran Dragić je ob koncu druge minute zgrešil celo polaganje, Massijevi Italijani pa so povedli s 4:0.

Ko je bilo na semaforju 7:34 je Dragić z dvema prostima metoma le "razdevičil" stožiško mrežico in poskrbel za prvo glasnejše navdušenje na tribunah, ki ga je do prve eksplozije z uspešnim metom za tri za prvo vodstvo nato popeljal še Boštjan Nachbar.

Nachbar držal korak

Pod košem je prodore Italijanov dobro ustavljal Mirza Begić, Nachbar pa je z izjemno samostojno akcijo in NBA-zabijanjem v obraz Alessandra Gentileja poskrbel za novo vodstvo (9:8). Toda "azzurri" so imeli pripravljen odgovor, s trojko Andree Cinciarinija in metom za dve Luigija Datomeja pa v prvo minuto odmora prisilili tudi Božidarja Maljkovića.

Maljković je tri minute pred koncem četrtine po uspešnem prostem metu Gašperja Vidmarja na klop prvič potegnil starejšega Dragića in ga nadomestil z Jako Lakovičem. Nachbar je z novim lepim metom s polrazdalje dosegel skoraj polovico slovenskih točk v prvi četrtini, italijanski zvezdnik Marco Belinelli pa je z uspešnim poskusom za tri ohranil vodstvo gostov.

Brata Dragić prevzela pobudo

Slovenci so z uspešnima dvema prostima metoma Vidmarja (prav ste prebrali) takoj po začetku druge četrtine povedli (22:21). Zoran Dragić je z nemogočo trojko v izdihljajih napada poskrbel za najvišjo prednost na tekmi, ki pa je zdržala le nekaj sekund. Mlajši Dragić je ob težavah Slovencev z organizacijo zaključil nekaj neizdelanih napadov in držal tesen izid.

Slovenija Italija EuroBasket Stožice Ljubljana Cinciarini Dragić | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Zoranu se je s trojko ob izteku 16. minute pridružil še Goran in prednost je narasla na pet (34:29), a so Italijani prek Datomeja spet nemudoma odgovorili z metom od daleč. Izvrstna akcija Gorana Dragića in podaja Begiću za lahko zabijanje je prinesla že +6, nato pa so navijače v Stožicah razburili tudi sodniki, ki so slavljencu Juretu Balažiču v prerivanju z Datomejem nepotrebno prisodili osebno napako.

Begić kralj pod obročem

Sodniške odločitve so se proti koncu polčasa le obrnile tudi v slovensko prid – Jaka Blažič je bil za tesno pokrivanje Belinellija nagrajen z osebno napako v napadu novega člana San Antonio Spurs, medtem ko "azzurrom" še naprej ni uspevalo dosegati košev pod dobro zaprtim slovenskim obročem.

Italijani so s trojko Gentileja zadržali izjemno visok odstotek metov za tri (7/11), a na odmor vseeno odšli s šestimi točkami zaostanka. Najprej je s polrazdalje lepo zadel Goran Dragić, Begić pa je za konec "prilepil" še svojo tretjo blokado.

Slovenci že na +10

Dvorana je onemela takoj po začetku drugega polačasa, ko je po metu ob Cinciariniju obležal Goran Dragić, a se na navdušenje vseh prisotnih hitro pobral. Blažič je nepotrebno izgubil živce ob hitrem protinapadu Italijanov in si prislužil nešportno osebno napako, zaradi česar so se Italijani znova približali in s trojko Datomeja celo izenačili (48:48).

Slovenija se je spet odlepila v 25. minuti, ko je najprej nekaj posiljenih košev uspelo zadeti Nachbarju, Zoran Dragić pa je po bliskovitem protinapadu za 54:48 v prvo minuto odmora prisilil Simoneja Pianigianija. Toda prednost je ob dobri obrambi Slovencev narasla tudi na rekordnih plus deset, Slovence pa je krasil tudi zelo dober skok v napadu. S prvim košem Lakoviča, ki je za konec četrtine zgrešil še en met za tri, je Slovenija pred zadnjo četrtino vodila za šest (60:54).

Bratski dvojec vzel reči v svoje roke

Zadnja četrtina se je začela zelo dobro – Balažič je na rojstni dan le uspel doseči prve točke za novih +10, na trojko Travisa Dienerja pa je z enako mero odgovoril še Edo Murić. Pet minut pred koncem tekme so se Italijani znova približali in s polaganjem Belinellija ter prostimi meti Gentileja razliko znižali na štiri.

Toda Italijani se v skladu s scenarijem vseh 40 minut niso predali in kljub devetim točkam naskoka Slovencev, trojko je zadel Domen Lorbek, je takoj odgovoril Belinelli. Za nameček so bili Italijani še naprej nezgrešljivi s črte prostih metov in se dve minuti pred koncem približali na le tri točke zaostanka. Takrat je izvrstno akcijo po podaji Lorbka v visokem loku zaključil Zoran Dragić in Slovenija je spet zadihala (77:72).

Mlajši od obeh bratov je starejšega rešil v enem zadnjih napadov, ko se je zvezdnik Phoenix Suns zaletel pod koš in skorajda izgubil žogo, Zoran pa ga je popravil za lahek koš. Prvi prosti met Italijanov, ki ni zadel cilja, je šele minuto pred koncem zletel z roke Belinellija (79:75), a to ni bilo pomembno – Goran Dragić je izpod koša znova lepo zadel, njegov brat pa je izsilil osebno v napadu Aradorija. Zadnji žebelj v italijansko krsto je s trojko vseeno zabil "Gogi".

EP v košarki, drugi krog, 1. kolo:

Skupina F (Stožice)

Finska : Hrvaška 63:88 (11:17, 9:22, 18:24, 25:25)
Huff 10 točk, Koivisto, Kotti in Rannikko 8; Rudež 17, Bogdanović 15, Tomić (7 skokov) in Ukić 11

Grčija : Španija 79:75 (16:26, 25:12, 11:19, 27:18)
Spanoulis 20, Kaimakoglou 11, Bourousis in Printezis 10; Fernández in Gasol 20, Claver 9 in 11 sk.

Slovenija : Italija 84:77 (18:21, 27:18, 15:15, 24:23)
G. Dragić 22 in 6 pod., Z. Dragić 15 in 11 sk., Nachbar 13 in 6 sk.; Gentile 20, Datome 16 in 6 sk.

Komentarjev 4
  • Jaoming 11:00 13.september 2013.

    So že spremenili članek.

  • Jaoming 07:22 13.september 2013.

    Hm sm mislil da vem v košarki že vse, ampak to NBA-zabijanje mora bit pa noro??? Kok zgleda pa FIBA zabijanje?

  • Zvonko Bohar 23:35 12.september 2013.

    bravo fatje-ter brata dragič,vidva sta pa cara.