Šport
16 ogledov

Evforija na Štajerskem

Rogaška, Damjan Novaković Katarina Ponjavić
V petek se bo začel finale košarkarske lige Telemach. Prvič v zgodovini v njem ne bosta nastopili najtrofejnejši slovenski ekipi, Union Olimpija oziroma Krka, saj bo finale povsem štajerski. Nasproti si bosta stali Rogaška in Tajfun.

Prva tekma finala v Rogaški Slatini je na sporedu ob 20. uri. Druga bo v nedeljo v Šentjurju, tretja pa naslednji torek znova v Rogaški Slatini. Ekipa igrata na tri zmage, morebitna zadnja tekma pa je predvidena za 31. maj. Tako je že jasno, da bomo letos dobili četrtega prvaka v štiriindvajsetih sezonah. Doslej je bila Union Olimpija 15-krat prvak, Krka sedemkrat in enkrat Helios.

Za obe ekipi, ki prihajata iz krajev, ki imata skupaj manj kot 10.000 prebivalcev, bo finale zgodovinski dogodek. Vstopnice za ogled tekem so najbolj iskano blago, dvorani bosta napolnjeni do zadnjega kotička, zato je lahko prednost Rogaške, ki bo gostila prvo in morebitno zadnjo peto tekmo, še kako odločilna.

"V Rogaški Slatini je trenutno prava košarkarska evforija. Vsi se pogovarjajo samo o košarki, saj je vse nas uvrstitev v finale močno presenetila," pravi trener Rogaške Damjan Novaković in dodaja: "Razmišljamo samo o prvi tekmi. Ne zanima nas cela serija in kako dolga bo, temveč samo prvi obračun, ki je pomemben za obe ekipi. V tem finalu ni favorita. Tajfun je za nas najbolj neugodna ekipa v ligi, trikrat nas je letos že premagala, svojo moč pa je pokazala tako v četrtfinalu kot polfinalu, ko je svoja tekmeca, Zlatorog in Krko, odpravila z 2:0."

Trener Tajfuna Dejan Mihevc priznava, da je cilj njegove ekipe osvojiti naslov. "Trikrat moramo zmagati in od tega dejstva ne bežimo. Vseeno mi je, ali trikrat v Rogaški Slatini ali dvakrat doma in enkrat v gosteh ... Vemo pa, da v Rogaški Slatini ni lahko zmagati. Gre za najmanj gostoljubno ekipo v ligi Telemach, ki je še posebej v zadnjem času v odlični formi. Enako kot kolega Novaković želim, da bi se o zmagovalcu odločalo na parketu in ne da bi na primer poškodbe ali kaj drugega določilo zmagovalca," je povedal Mihevc.

"V finalu, še posebej izenačenem, ni lepe košarke. Poznamo se zelo dobro, smo izenačeni, zato menim, da bo o zmagovalcu odločala dnevna forma in večja želja oziroma motivacija," je dejal ključni igralec Tajfuna Dragiša Drobnjak.

"Borili se bomo za lovoriko. Res je, da imamo prednost domačega parketa, a to obenem prinaša tudi dodatno nalogo, saj ga moraš ohraniti nedotaknjenega. Z ekipo Tajfuna se dobro poznamo, nevarna je na domačih tekmah in v gosteh, nekih taktičnih presežkov pa ne pričakujem. Odločale bodo malenkosti, med njimi tudi dnevna forma, psihična pripravljenost in morebitne poškodbe, čeprav srčno upam, da do njih ne bo prišlo. Pričakujem polne tribune, ki nam dajejo dodatnega motiva, nas popeljejo do zmag in upam, da tokrat tudi do naslova," pa je razmišljal košarkar Rogaške Dražen Bubnić.

Novi državni prvak Slovenije si bo zagotovil nastop v ligi ABA v prihodnji sezoni. Oba trenerja sta enoglasno povedala, da je trenutno o tem še prezgodaj govoriti. Realno imata oba kluba premajhni dvorani za jadransko ligo, zato sta povedala: "Če bomo zmagali, bomo morali o tem dobro razmisliti in se tehtno odločiti."

Komentarjev 1
  • ljimonad 17:33 20.maj 2015.

    halo avtor daj malo poglej zempljepis ali kakšen drugi zapis. občina rogaška slatina ima nekaj več kot 11.000 prebivalcev, občina šentjur pa še nekaj več. zato prosim ne kvasi neumnosti, vprašaj google če že drugače ne znaš najti podatkov