Avto
10 ogledov

Ford predstavil obleko, ki simulira mačka

Fordova mačkasta obleka Ford
Pri Fordu so predstavili že obleko, ki simulira opitost, pa vožnjo pod vplivom drog, zdaj pa predstavlja še obleko, ki simulira "mačka". Pri Fordu želijo z obleko jasno ponazoriti, da je tudi vožnja po prekrokani noči smrtno nevarna.

December je čas nadpovprečnega števila praznovanj, zabav in veseljačenj.  V prazničnem času pije alkoholne pijače veliko več ljudi kot običajno, zato se v tem času znatno poveča tveganje, da bo voznik pod vplivom alkohola ogrozil sebe in druge udeležence v prometu.
 
Da bi bolje predstavil nevarnost, je Ford pri znanem nemškem Inštitutu Meyer‑Hentschel naročil ‘mačkasto obleko’. Tehta več kot 17 kilogramov, sestavljajo pa jo poseben telovnik, uteži za zapestja in gležnje, kapa, očala in slušalke. Skupaj uspešno simulirajo klasične simptome mačka, kot so utrujenost, omotica, izrazitejši glavobol in težave s koncentracijo.
 
Raziskave kažejo, da je alkohol pomemben dejavnik vsake šeste prometne nesreče z usodnimi posledicami. Vsak deseti voznik, ki so ga v Veliki Britaniji priprli zaradi vožnje pod vplivom alkohola, je to neprijetno izkušnjo dočakal med šesto in osmo uro zjutraj.

Po prekrokani noči vožnja nevarna

“Pritisk družbe na srečo kar uspešno preprečuje skušnjave, da bi po zaužitju alkohola sedli za volan. Pogosto pa brez pomislekov vozimo naslednje jutro in to sami,” je povedal Jim Graham, vodja Fordovega programa Driving Skills for Life (obvladovanje vožnje za življenje). “Mačkasta obleka" kaže, kako močno lahko maček vpliva na vožnjo in kakšno nevarnost predstavlja za vse udeležence v prometu.”

Tudi če stopnja alkohola ne presega zakonske omejitve, lahko vozniki ogrožajo druge skoraj enako kot takoj po zaužitju alkohola, saj so pogosto neprespani, njihov odzivni čas pa je znatno daljši.
 
Med prvimi, ki so preizkusili obleko, je bil tudi dr. Richard Stephens, višji predavatelj psihologije na Keele University v Veliki Britaniji in raziskovalec vplivov alkohola, ki temeljito obvlada mačka. “Ljudje se pogosto ne zavedajo, da zaradi mačka naslednje jutro ne uspejo narediti praktično nič,” je povedal profesor Stephens. “O tem nas zelo nazorno pouči ‘mačkasta obleka’."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.