Slovenija
22 ogledov

Google že ima odgovor Applu

Apple maps
1/4
Reševalni pas/Twitter
Google naj bi že imel maščevalni odgovor Appleu, ker je slednji v novem iOS 6 operacijskem sistemu izvrgel priljubljeno aplikacijo Google Maps in jo nadomestil z lastno, njenim napakam navkljub. A Apple preprosto mora zdržati pritisk na milijone jeznih uporabnikov, trdijo pri Forbesu.

Po poročanju revije PC Magazine, ki se sklicuje na vire v Googlu, so pri velikanu že pripravili aplikacijo, ki jo bodo lahko uporabniki Applovega novega operacijskega sistema po Appleovi privolitvi naložili prek iTunesov in se tako vrnili v znani svet digitalnih zemljevidov. Ti so z leti postali težko zamenljiv vir informacij, posredno pa tudi zaslužka za podjetja in posameznike.

Google je verjetno na lastni aplikaciji za iPhone in druge Appleove prenosne naprave pričel delati že takoj, ko mu je veliki rival sporočil, da v naslednji generaciji svojega operacijskega sistema Google Maps ne bodo več ena od "serijskih" aplikacij. iOS 6 namreč v novem iPhoneu 5 in vseh ostalih Appleovih napravah, ki se jih bodo uporabniki odločili nadgraditi z novo generacijo operacijskega sistema iOS, uvaja Apple Maps, ki kombinira zemljevide in rešitve različnih velikanov s področja navigacije, denimo TomToma.

A končni izdelek je vsaj na začetku še zelo kilav, saj je kakovost med zemljevidi obeh na mikroravni zelo v korist Googlea, prav tako so za uporabnike iOS-a 6 izginili številni podatki, ki so jih z leti v Google Mapse dodajali posamezniki in podjetja, od voznih redov, trgovin do predlogov najhitrejših poti v času prometnih konic.

Google utegne še dolgo čakati ...

Vsekakor pa je v skladu z njegovo politiko, ali in kdaj dovoliti umestitev nove aplikacije v iTunes trgovino, izključno Appleova. Zato lahko velikan iz Cupertina še kar nekaj časa zavlačuje z odločitvijo in velikega rivala iz bližnjega Palo Alta pusti čakati pred vrati.

Med izgovori, da Googlovo aplikacijo ne spusti v iTunese, jih je na razpolago kar nekaj. Stuart Miles, urednik tehnološke spletne strani Pocket Link, tako spominja, da je Apple Googlovo aplikacijo za prepoznavanje zvočnih ukazov zadrževal več kot leto dni, za Google Maps pa lahko tudi enostavno trdi, da so preveč podobni njegovi rešitvi, poroča Daily Mail. Uporabniki iOS 6 sicer lahko do Googlovih zemljevidov po zamudnejši poti še vedno dostopajo prek spletnega brskalnika.

Forbes: Steve Jobs bi ravnal enako

Težav velikana so se lotili tudi pri uglednem Forbesu. Revija je spomnila, da veliko ljudi trdi, češ da pokojni ustanovitelj Applea Steve Jobs ne bi nikoli dopustil premiere tako slabo pripravljenega izdelka. A pri Forbsu dodajajo, da je Jobs v svojem času blagoslovil marsikateri slabo pripravljen produkt, prav tako pa delal poteze, ki so bile sprva težko razumljive ali pa sploh ne, nato pa so se na dolgi rok pokazale za prave.

Apple pod vodstvom Tima Cooka si bo v tem trenutku gotovo naredil medvedjo uslugo, če bo klonil in se vrnil k Googlovi rešitvi zemljevidov, pravijo pri Forbesu in dodajajo, da so digitalni zemljevidi danes vir velikanskih dohodkov, v prihodnje pa bo njihova vloga še večja. Apple je prvi vlak že zamudil in je preprosto moral vstopiti v tekmo, ki traja na zelo dolgi rok in mu bo omogočila neodvisen razvoj lastnih aplikacij na osnovi svojih zemljevidov, ne pa odvisnosti od rešitev družbe, katere operacijski sistem Android je največji konkurent Appleovemu. A vsaj začetek je težak.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.