Gorenjska
921 ogledov

Dva obtožena priznala krivdo, štirje zanikajo

Konoplja Pixabay
Na kranjskem okrožnem sodišču so se z današnjim priznanjem enega od obtoženih končali predobravnavni naroki za šesterico, ki naj bi se bila kot hudodelska združba organizirano ukvarjala s proizvodnjo in preprodajo prepovedanih drog. Sodišče je tudi zavrnilo zahtevo obrambe po izločitvi dokazov, o čemer bo odločalo še višje sodišče, nato pa bo steklo sojenje.

V povezavi z domnevo proizvodnjo in prodajo prepovedanih drog so se po lanski kriminalistični preiskavi letos na kranjskem okrožnem sodišču znašli Zlatko Dedić, Tomaž Mužar, Dejan Bajramović, Biljana Borenović, Ivan Andrašec in Zlatko Stojmirov. Stojmirov in danes tudi Andrašec sta očitana kazniva dejanja priznala, vsi drugi pa ne.

Okrožna državna tožilka Nadja Gasser očita Dediću, da je v letih 2019 in 2020 organiziral mrežo prekupčevalcev in jim izročal heroin, amfetamine, kokain in konopljo za nadaljnjo preprodajo odjemalcem ne le v Sloveniji, ampak tudi v tujino, zlasti v Italijo.

Glavni obtoženec od lanskega julija v priporu

Tožilka je februarja na predobravnavnem naroku ob priznanju krivde sodišču predlagala, naj Dediću, ki je od lanskega julija v priporu, izreče štiri leta in pol zaporne kazni, vendar je ta krivdo zanikal. Prav tako očitanih kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami nista priznala ne Mužar ne Borenovićeva.

Konopljo so policisti odkrili v dveh objektih, eden je bil v Hrastjah. Samo v Hrastjah so našli 459 rastlin konoplje in 30 kilogramov že posušene konoplje. To konopljo naj bi bila gojila Dedić in Mužar.

Biljani Borenović pa tožilstvo očita, da je posredovala pri preprodaji sto gramov heroina, Dediću pa prodala tudi 70 gramov heroina in 90 tablet ekstazija. In še, da je od Dedića kupila konopljo za nadaljnjo preprodajo.

Danes je sledil še predobravnavni narok za Andrašca, ki mu tožilka očita tri kazniva dejanja. Leta 2019 naj bi se bil z Dedićem dogovarjal za nakup oziroma prodajo 20 gramov kokaina, maja lani pa za 1,5 kilograma konoplje. Prav tako naj bi sam vzgojil tudi 60 rastlin konoplje, ki naj bi bila glede na veliko količino namenjena nadaljnji prodaji.

"Ena napačna odločitev"

Andrašec, ki doslej še ni bil kaznovan, niti ni v drugem kazenskem postopku, je v dogovoru s tožilstvom krivdo priznal, sodnica Nina Prosen pa je pri izreku kazenske sankcije sledila predlogu tožilke in obtoženemu izrekla eno leto in tri mesece pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo treh let.

Andrašec se je možnosti pritožbe na izrečeno kazen odrekel, ta je tako že postala pravnomočna. Dejanja je obžaloval in pojasnil, da je celotna zgodba vezana na eno napačno odločitev in na poskus reševanja Dedićevega podjetja, zaradi katerega je oče zastavil tudi družinsko hišo.

Zoper obtožene, ki krivde niso priznali, naj bi sedaj po končanih predobravnavnih narokih stekla glavna obravnava. Pred tem čakajo še na odločitev višjega sodišča, na katerega se je obramba pritožila, ko je kranjsko okrožno sodišče zavrnilo zahtevo obrambe po izločitvi dokazov. Obramba Dedića in soobtoženih namreč ocenjuje, da so celoten postopek temelji na nezakonito pridobljenih dokazih.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.