Gorenjska
1001 ogledov

E-nostavno na kolo po Gorenjski

Kolesarski kotiček pred TIC Cerklje Kolesarski kotiček pred TIC Cerklje
V okviru LAS Gorenjska košarica se je v začetku poletja zaključil projekt sodelovanja E-NOSTAVNO NA KOLO. Z investicijami v podporno infrastrukturo, z ureditvijo kolesarjem prijaznih postajališč ter z razvojem koncepta standardizacije so spodbujali kolesarstvo kot obliko trajnostne mobilnosti in poslovnih priložnosti.

Gorenjsko podeželje je prepredeno z atraktivnimi lokalnimi in poljskimi potmi, vse več je tudi tras, ki so namenjene izključno kolesarjem, kar povečuje varnost vse bolj številčne skupine udeležencev v prometu. Redkejše so urejene in označene kolesarske poti, ki so prepogosto omejene na občinske meje. S projektom Gorenjsko kolesarsko omrežje se kolesarska infrastruktura že povezuje preko občinskih in regijskih meja, saj prestopa meje statistične regije Gorenjske, vendar še vedno primanjkuje podporne infrastrukture, opreme in vsebin. Prav tem pa so dali poudarek v pravkar zaključenem projektu E-nostavno na kolo.

V projektu sodelovanja so z območja LAS Gorenjska košarica z vsebinskim delom in naložbami sodelovali LAS Gorenjska košarica – BSC, d.o.o., Kranj kot vodilni partner, občine Cerklje na Gorenjskem, Gorje, Kranjska Gora in Naklo ter Turizem Bohinj – zavod za pospeševanje turizma.  Skupna sofinancirana vrednost celotnega projekta sodelovanja je slabih 400 tisoč evrov, skupna sofinancirana vrednost za območje LAS Gorenjska košarica pa je 90 tisoč evrov.

 

Projekt je prinesel številne pridobitve

Z novo opremo na kolesarskih poteh, s certificiranjem kolesarjem prijaznih ponudnikov, izobraževanjem o uporabi električnih koles ter prenosom dobrih praks med območji LAS, se bo zavedanje in ponudba za kolesarje tudi na območju LAS Gorenjska košarica dvignila na višjo raven. To bo vplivalo na povečanje trajnostnih oblik kolesarskega turizma, nova delovna mesta in prepoznavnost območja LAS.

Poudarek projekta je bil na izgradnji podporne infrastrukture, povezovanju ponudnikov in ustvarjanju priložnosti za dvig kakovosti kolesarske turistične ponudbe. Ob tem so si partnerji ogledali dobre prakse, izdelali brošuro in potujočo razstavo Razvoj kolesarstva na Slovenskem ter nadgradili tiskano obliko zemljevida Gorenjskega kolesarskega omrežja. Pripravili so tudi koncept standardizacije »kolesarjem prijazni ponudnik«, ki je namenjen ponudnikom gostinskih storitev, namestitev, destinacijam, agencijam in servisnim službam.

Zemljevid Gorenjskega kolesarskega omrežja s predlogi izletov | Avtor: Zemljevid Gorenjskega kolesarskega omrežja s predlogi izletov

S pomočjo odobrenih sredstev iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja so partnerske občine in Turizem Bohinj izvedle naložbe v ureditev kolesarskih počivališč in nakup opreme. Gre za osnovno infrastrukturno podporo, ki spodbuja nadaljnji razvoj kolesarjenja kot oblike turizma in trajnostne mobilnosti na podeželju, s tem pa tudi priložnost za nove podjetniške poti.

Servisni stebriček z vtičnico za polnjenje e-koles v Cerkljah | Avtor: Servisni stebriček z vtičnico za polnjenje e-koles v Cerkljah

Občina Cerklje na Gorenjskem je investirala v štiri kolesarska stojala in štiri servisne stebričke za osnovno popravilo kolesa in vtičnico za polnjenje e-koles. Oprema je nameščena pri pump track stezi v Dvorjah, v Velesovem ter v Cerkljah pri TICu in pri Zdravstvenem domu. Občina Gorje je namestila en servisni stebriček za osnovno popravilo kolesa in vtičnico za polnjenje e-koles pri občinski stavbi, Občina Kranjska Gora eno univerzalno polnilnico za e-kolesa v Kranjski Gori, tri servisne stebričke za osnovno popravilo kolesa v Gozd Martuljku, Ratečah in na Dovjem ter dva servisna stebrička za osnovno popravilo kolesa in vtičnico za polnjenje e-koles v Kranjski Gori in Ratečah. Občina Naklo pa je postavila dve univerzalni polnilnici za e-kolesa v Dupljah in Podbrezjah ter eno kolesarsko počivališče v Podbrezjah.

Urejeno počivališče v Podbrezjah | Avtor: Urejeno počivališče v Podbrezjah

Zelo dejavni so bili tudi v Bohinju. Tako so kupili kakovostna električna kolesa, območje pa je bogatejše za 10 treking in 22 gorskih koles. Z namenom spodbujanja kolesarstva so Bohinjci organizirali kolesarski izlet v kombinaciji z javnim prevozom in izlet v sklopu promocijskega dogodka zapore ceste v Ukanc. Kolesa so na voljo za izposojo v TICih in v nekaterih namestitvenih obratih, uporabljajo pa jih tudi zaposleni v občinski upravi za opravljanje terenskega dela in člani Društva upokojencev Bohinjska Bistrica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.