Gorenjska
1654 ogledov

So alge na Savi Dolinki res naravni pojav?

Akumulacijsko jezero Moste na Savi Dolinki, alge Kolman Aerial
Analiza alg na Savi Dolinki naj bi pokazala, da gre za naravni pojav, a v Društvu za varstvo narave Bled so prepričani, da temu ni tako.

Kot smo poročali, se je na Savi Dolinki na območju Jesenic in Žirovnice v teh dneh pojavil velik temen madež, a, kot so sporočili iz občine Jesenice, naj bi se po analizi pokazalo, da gre za naravni pojav. Po drugi strani pa so iz Društva za varstvo okolja Bled sedaj sporočili, da naj ne bi šlo za naraven pojav. Že lansko poletje so bili namreč obveščeni o izpustu nenavadno temno rjave vode iz centralne čistilne naprave Jesenice neposredno v reko Savo Dolinko. "O izpustu je lansko poletje član našega društva obvestil vodjo čistilne naprave. Kljub zagotovilom vodje čistilne naprave, da bodo težave nemudoma odpravljene, so izpusti očitno nadaljevali tudi v tem letu," so ob tem zapisali v izjavi za javnost. Društvo je tako prejelo obvestila občanov, da se je iztekanje dogajalo tudi letos v spomladanskem času. "Prebivalci so opazovali izpuste večkrat tedensko skozi celotno obdobje do tega tedna, umazano vodo so tudi večkrat fotografirali in zaznali močne vonjave čistilnih sredstev," so dodali in tako pred dnevi iz športnega letala in brezpilotnega letalnika v bližini mesta izlitja posneli pogled izlitja na rjavo obarvano akumulacijsko jezero Moste.

Izliv blatne vode iz čistilne naprave Jesenice v Savo dolinko | Avtor: Društvo za varstvo okolja Bled Društvo za varstvo okolja Bled

Na društvo so tako preverili navedbe o naravnosti pojava razrasti dinofitskih alg pri strokovnjakih na Katedri za ekologijo in varstvo okolja na Oddelku za biologijo, Biotehniške fakultete. Kot so zapisali, so jih seznanili, "da pojav razrasti omenjenih alg v rečni akumulaciji ni naraven in da je lahko posledica prisotnosti večjih količin hranil, ki se v okolje ne sprostijo po naravni poti." Ob tem so jim pojasnili, da gre lahko pri izlivanju blatne vode iz čistilne naprave za izlivanje suspenzije aktivnega blata, penjenje pa bi lahko bilo posledica ostanka fosfatov, ki pospešujejo rast alg v akumulaciji.

Društvo je na podlagi teh odgovorov obvestilo Regijski center za obveščanje, Policijo in Inšpektorat za naravne vire. Na teren so bili napoteni gasilci, ki so fotografirali mesto onesnaženja. V društvu pa so bili nad odzivom Inšpektorata za naravne vire pretreseni. Po njihovih informacijah naj bi inšpektorica kranjskega inšpektorata poklicala upravljavca čistilne naprave, da preveri ali naprava deluje brezhibno in se po telefonskem pogovoru odločila, da inšpekcijski postopek ni potreben. "Menimo, da je tako inšpektorica ogrozila zavarovanje dokazov, saj bi vzorce morali zbrati in zavarovati inšpektorat ali ustrezne službe, zato bomo na vodstvo Inšpektorata za naravne vire, podali predlog za strokovni nadzor dela inšpektorice," je Društvo za varstvo okolja Bled še zapisalo v sporočilu za javnost.

Za odziv smo prosili občino Jesenice, JEKO, javno komunalno podjetje Jesenice in kranjski Inšpektorat za naravne vire. Na njihove odgovore še čakamo.

Komentarjev 3
  • Avatar NickMason
    NickMason 10:57 07.maj 2024.

    Enako je bilo pred leti v reki Rinži ,ko je iz čistilnih naprav udarila umazana voda,čist ista barva je kot tu,bolj verjetno je udar prevelike umazanije in čistilna naprava preprosto nima zmogljivosti,dokler ne uredijo bo skozi tako,ni pa ravno strupeno,je ...prikaži več pa definitivno grdo ,narava sicer vse prečisti,ampak če ne bo delovalo kot treba ,bo nastal večji problem.

  • Avatar Garancija
    Garancija 09:47 07.maj 2024.

    So so,priletele so iz neba