Gorenjska
403 ogledov

Franc Hvasti bo častni občan

Kolesarski klub Kranj Kolesarski klub Kranj Kadar je dirka, je v Kranju vedno pravi kolesarski praznik.
Najprestižnejše priznanje, to je naziv častni občan Mestne občine Kranj, bo letos na pobudo Kolesarskega kluba Kranj prejel Franc Hvasti za izjemen doprinos v športu in k razvoju kolesarstva. Nagrade in priznanja bodo prejeli še: dva posameznika, dve društvi, javni gospodarski zavod in gledališče.

Mestna občina Kranj obeležuje svoj praznik 3. decembra, na dan obletnice rojstva Franceta Prešerna, in takrat tradicionalno slovesno podelijo nagrade in priznanja. Lansko leto je bilo zaradi epidemije posebno, zato je bilo mogoče slavnostno akademijo spremljati le po spletu. Ali se bo to letos ponovilo, ni pomembno, danes je vseh 27 navzočih kranjskih mestnih svetnic in svetnikov na seji soglasno in brez pripomb sprejelo predlog Komisije za nagrade in priznanja o podelitvi naziva častnega občana in še šestih nagrad in priznanj. Lani, naj spomnimo, so bili z nagradami in priznanji bolj radodarni: častni občan Kranja je postal Anton Rešek, podelili pa so še 12 drugih nagrad in priznanj.

Kranj je postal središče kolesarskega dogajanja

Najprestižnejše priznanje, to je naziv častni občan Mestne občine Kranj, bo letos na pobudo Kolesarskega kluba Kranj prejel 77-letni Franc Hvasti za izjemen doprinos v športu in k razvoju kolesarstva.

V obrazložitvi so zapisali, "da je prispevek Franca Hvastija za popularizacijo predvsem vrhunskega kolesarstva v Kranju, pa tudi v Sloveniji, neprecenljiv. Prav njegovi vztrajnosti in organizacijskim sposobnostim gre zahvala, da je postal Kranj središče kolesarskega dogajanja, tako v nekdanji Jugoslaviji kot sedaj v samostojni Sloveniji, kolesarjenje pa eden najbolj uglednih športov. Neposredno organiziranje, vodenje in pomembno sodelovanje pri vseh vrhunskih kolesarskih prireditvah v Kranju, od domačih etap nekoč odmevnih dirk Po Jugoslaviji, preko Balkanskega prvenstva 1980, do etap Gira v letih 1994, 2001 in 2004, je spoštovanja vreden doprinos k popularizaciji kolesarstva v Sloveniji in že prej v Jugoslaviji.

Operativno in strokovno vodenje več kot štiridesetih dirk za Veliko nagrado Kranja in večine slovenskih vrhunskih kolesarskih prireditev pa je po mnenju športne javnosti najpomembnejši prispevek, ki ga je dal slovenskemu, pa tudi kranjskemu kolesarskemu športu in s tem vsem mlajšim kolegom v najuspešnejših slovenskih klubih omogočil neprimerno lažji start v profesionalno športnopedagoško kariero in organizacijo kolesarskih prireditev na najvišji ravni. Z vztrajnostjo, ki je že mejila na nepopustljivost, pa je tudi uspel umestiti kolesarski šport v medijih na enakopraven nivo z nekoč veliko popularnejšimi športnimi panogami."

Nagrada, listine, velika plaketa in velika Prešernova plaketa

Nagrado Mestne občine Kranj bo prejelo Planinsko društvo Iskra Kranj za krepitev planinskih pohodniških dejavnosti in delo z mladimi, listine o priznanju pa Prostovoljno gasilsko društvo Kokrica ob 100-letnici delovanja društva, Janez Štros za dobrodelnost in pomoč osebam s posebnimi potrebami ter Javni gospodarski zavod Protokolarne storitve Republike Slovenije (JGZ Brdo) za prispevek k razvoju in prepoznavnosti lokalne skupnosti.

Veliko plaketo Mestne občine Kranj bo prejel nekdanji direktor Osnovnega zdravstva Gorenjske Jože Veternik za dolgoletno delo in razvoj zdravstvene dejavnosti, Veliko Prešernovo plaketo pa si je zaslužilo Lutkovno gledališče Nebo za za posluh in delo z najmlajšimi ter 20-letnico ustvarjanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.