Gorenjska
23065 ogledov

Na kraju nesreče umrl: S stranske ulice treščil naravnost v kombi

Kolesar Profimedia Fotografija je simbolična.
Danes, 7. septembra, ob 13.20 se je cesti Zgornji Brnik–Grad v naselju Zgornji Brnik, občina Cerklje na Gorenjskem, zgodila huda prometna nesreča, v kateri je umrl kolesar.

Kolesar je, kot so sporočili s Policijske uprave Kranj, zapeljal iz stranske ulice na glavno cesto in trčil s kombijem. Za nesrečo je bil kriv kolesar, uporabljal je električno kolo. Glede identitete so policisti razkrili, da je bil pokojni odrasel moški.

Na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje so navedli, da so prvo pomoč poškodovanemu kolesarju nudili gasilci PGD Zgornji Brnik vse do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči Kranj. A očitno so bile poškodbe tako hude, da kolesarju niso mogli rešiti življenja.

Na Gorenjskem sta se danes zgodili še dve prometni nesreči, a je na srečo nastala le materialna škoda. Na glavni cesti Kranj– Šenčur in v Bohinju sta bila udeležena osebni avtomobil in motorist.

Črna statistika

Kolesar, ki se je danes smrtno ponesrečil na območju Cerkelj, je letošnja 14. smrtna žrtev na gorenjskih cestah.
Štirje udeleženci so v štirih nesrečah umrli na območju Škofje Loke z okolico. V še treh drugih nesrečah,  ki  so  se  zgodile  na  območju gorenjske avtoceste, je umrlo pet udeležencev.  Na  območju  Kranja  z  okolico  in  na  Bledu  so vključno z današnjim  umrli  trije  kolesarji,  v  Kranjski  Gori je  umrla peška, en udeleženec pa je umrl na glavni cesti v Podtaboru po prevračanju vozila.

Serijo  nesreč dvokolesnikov  so policisti obravnavali tudi v zadnjih dveh dneh. V Stari Fužini, občina Bohinj, je včeraj sam padel kolesar z električnim kolesom in se huje poškodoval, v Kranju pa je na cesto padla peška, ki je ob sebi potiskala kolo. Padla je na vozilo voznika. Predvčerajšnjim so se v Kranju zgodile še štiri nesreče z udeležbo kolesarjev in mopedista.

Policija je ob teh zadnjih prometnih nesrečah na javnost naslovila posebno sporočilo: Opozarjamo in pozivamo k upoštevanju prometnih pravil in varnim dejanjem v prometu. Največ k prometni varnosti lahko prispeva vsak udeleženec sam. Vozimo  defenzivno,  s  prilagojeno hitrostjo znotraj omejitev hitrosti, na križiščih upoštevajmo  pravila o prednosti, opazujmo promet ter okolico in se prilagajajmo razmeram v prometu in prometni infrastrukturi.

Komentarjev 7
  • munja 22:15 07.september 2022.

    Vse pozivanje in opozarjanje policije ne zaleže, ker tega tako in tako nihče ne upošteva.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 21:20 07.september 2022.

    Kolesarjev je vedno več po naših cestah, za uporabo le teh ne plačujejo nič, obnašajo pa se kot da je cela cesta njihova plus da delajo take neumnosti, da je groza. Za vse udeležence v prometu bi morali biti obnovitveni ...prikaži več tečaji prometnih predpisov, kjer bi se tudi osveščalo in poskušali malo vplivati na slovensko miselnost. Povsod smo nekako bolj v podrejenih položajih, potem pa si na cesti duška dajemo.

  • rd2dmk2 19:51 07.september 2022.

    ja, namesto premze je stisnil gas. žal. sem bil pred dnevi priča turistični družini . kolesarski. za križiščem , stroga nevidljivost, hrib in škarpe, se spravijo preverjat kje so in kam gredo. in to v stilu čez vso cesto, ata ...prikaži več v eno smer, mama v drugo smer otroci okol njiju. pa pridem do njih in jim rečem: pa kjje ste vi. to je cesta tud za avte in kamione. traktorje.. ni vaše dvorišče, hočete dons bit mal sploščeni. pa fotr mal pogleda okol.. pa , ej sej ti tečnež, maš pa celo mal prav.