Gorenjska
998 ogledov

Korak bližje Skupni občinski upravi občin Gorenjske

Redarstvo Kranj Žurnal24
S 1. januarjem 2022 bo začela delovati tudi Skupna občinska uprava občin Gorenjske. Kranjski mestni svet je na aprilski seji v drugi obravnavi sprejel odlok o ustanovitvi Skupne občinske uprave občin Gorenjske, ki je potreben zaradi spremembe Zakona o financiranju občin. Zdaj ga morajo v enaki vsebini sprejeti še občinski sveti šestih občin ustanoviteljic.

Kot smo že poročali, se pripravlja združevanje Medobčinskega inšpektorata Kranj (šest občin ustanoviteljic: poleg Mestne občine Kranj še občine Tržič, Cerklje na Gorenjskem, Šenčur, Preddvor in Jezersko) in Skupne služba notranje revizije Kranj (štiri občine ustanoviteljice: poleg Mestne občine Kranj še občine Naklo, Preddvor in Tržič) v en organ. Skupna občinska uprava bo vsem občinam ustanoviteljicam omogočila izvajanje enajstih skupnih nalog: ob občinskem inšpekcijskem nadzorstvu, občinskem redarstvu in notranji reviziji bodo možne tudi pravna služba, občinsko pravobranilstvo oziroma odvetništvo, proračunsko računovodstvo, varstvo okolja, urejanje prostora, civilna zaščita, požarno varstvo in urejanje prometa.
V Kranju si zaradi Skupne občinske uprave občin Gorenjske obetajo znižanje stroškov za 40 tisoč evrov na leto, zaradi reorganizacije pa bo, kot poudarjajo, mogoča tudi višja kakovost opravljenega dela.

Skupni občinski upravi občin Gorenjske se bodo lahko pridružile nove občine, za kar sta, kot je na aprilski seji povedal Martin Raspet, vodja medobčinskega inšpektorata in redarstva, doslej že izrazili interes občini Škofja Loka in Medvode.

Jernej Tavčar iz kabineta župana Občine Škofja Loka je to potrdil. Občino Škofja Loka bi v tej skupni občinski upravi občin Gorenjske zanimale predvsem naloge inšpekcijskega nadzora oziroma inšpektorata.

Podoben odgovor smo dobili tudi iz Medvod. "Občina Medvode si že dlje časa prizadeva, da bi v luči pridobivanja dodatnih državnih sredstev za sofinanciranja skupnih občinskih uprav in boljše ter bolj kvalitetne storitve za občane uredila področje inšpektorata in redarstva tako, da bi se povezala z drugimi občinami. Med možnimi povezovanji je tudi povezovanje z Mestno občino Kranj oziroma medobčinskim inšpektoratom in redarstvom. Povezovanja na drugih delovnih področjih trenutno niso predvidena," je sporočil Matej Osolnik iz urada župana Občine Medvode.

Odvetništvo bo ob pooblastilu zastopalo tudi zavode

Edino vprašanje na aprilski seji kranjskega mestnega sveta je v zvezi z odvetništvom postavila mestna svetnica Irena Dolenc (NSi). Zanimalo jo je, ali bo to odvetništvo samo za občinske uprave ali tudi javne zavode, ki seveda tudi potrebujejo odvetnike. Iz občinske uprave so pojasnili, da ko bo ustanovljeno občinsko odvetništvo, bodo tudi občinske odvetnice (zdaj so v Kranju štiri) zastopale zavode na sodišču, potrebno bo le pooblastilo za zastopanje. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.