Gorenjska
2563 ogledov

Na Gorenjskem več kot 30 zlatih maturantov

Zlati maturanti Gimnazije Kranj, tudi letos najuspešnejše na Gorenjskem. Gimnazija Kranj Zlati maturanti Gimnazije Kranj, tudi letos najuspešnejše na Gorenjskem.
10. julija so bili v jutranjih urah znani rezultati letošnje mature, že prej, 6. julija, pa rezultati mednarodne mature. Najuspešnejša na Gorenjskem je bila Gimnazija Kranj, kjer je bilo zlatih kar 20 maturantk in maturantov.

S 30 ali več točkami so splošno maturo opravili predstavniki 123. generacije kranjskih maturantov Filip Herlec, Klara Stariha, Sara Žnidar, Tjaša Hribar, Žiga Kuralt, Vid Pungerčar, Mia Jočić, Klara Majer Bukovnik, Matija Turk in Martin Krč. Poleg 10 zlatih maturantov splošne mature se je kot v svetovnem merilu precej nadpovprečna izkazala tudi 20. generacija mednarodne mature na Gimnaziji Kranj, ki je s povprečjem 39,64 točke za kar 9 točk višja od svetovnega povprečja (cca 30 točk). Največji uspeh je dosegla Izabela Letonja z osvojenimi vsemi, 45 možnimi točkami, kar ji je prineslo naziv diamantne maturantke. Poleg nje so bili izjemno uspešni – zlati – še maturanti in maturantke mednarodne mature Žan Ambrožič, Vito Grilc, Lovro Lotrič, Alja Šlenc, Neža Babič, Olivija Kukovica, Jan Košir, Pika Pauletić in Lara Škulj.

Tudi Pia Vrečko diamantna

S kar nekaj zlatimi maturanti in maturantkami se lahko pohvalijo tudi nekatere druge gorenjska gimnazije, pri čemer velja izpostaviti Gimnazijo Škofja Loka s kar 11 zlatimi (Aljaž Bokal, Sara Demšar, Jakob Grašič, Ema Kafol, Maša Markun, Tjaša Rupar, Nika Stržinar, Jedrt Šinkovec, Meta Šipec, David Šuštar in Ana Tušek) in diamanatno maturantko Pio Vrečko, ki je edina na Gorenjskem na splošni maturi dosegla vse točka. Na Gimnaziji Franceta Prešerna sta bili zlati Neža Strojan Šporar in Paulina Lina Tomažič, na Gimnaziji Jesenice Jakob Burja, Jan Čelesnik, Kaja Kalan, Matej Kos in Mija Šimnic.

Močno nad slovenskim povprečjem

Visoko nad slovenskim povprečjem – uspešno je maturo opravilo nekaj več kot 95 odstotkov vseh dijakov v Sloveniji – je večina gorenjskih gimnazij. Najuspešnejši, kar 100-odstotni, so maturanti in maturantke Gimnazije Kranj (pri čemer ena dijakinja še opravlja maturo v dveh delih) in Gimnazije Franceta Prešerna. Na Gimnaziji Škofja Loka je zrelostni preizkus uspešno opravilo 97,7 % vseh pišočih, na Gimnaziji Jesenice 96,8 %, na gimnaziji v Radovljici 83,3 %. Tudi povprečno število doseženih točk je krepko nad slovenskim povprečjem, ki je 20,51 točke: na Gimnaziji Kranj kar za dobro točko višje, in sicer 21,65 točke.

Vloženi trud poplačan

Maturantska spričevala so bila maturantom Gimnazije Kranj, ki se je ponovno izkazala za najuspešnejšo na Gorenjskem, podeljena na Mestni občini Kranj, kjer sta jih nagovorila župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec in ravnatelj mag. Aljoša Brlogar. Župan Rakovec je čestital maturantom, v nagovoru je poudaril pomen gimnazijskega šolanja za mladega človeka, ki mu da osnovo za nadaljnje univerzitetno izobraževanje in poklicno pot. »Gimnazija Kranj je ponos mesta,« je pristavil in poudaril, da je vložen trud danes poplačan. Ravnatelj Brlogar je predstavil rezultate in se maturantom ter profesorjem zahvalil za trud, ki so ga vložili v priprave na mature, kar je bilo okronano z odličnimi rezultati. Izpostavil je, da tudi starši pripomorejo k uspešnemu izobraževanju.

Komentarjev 1
  • KojotFranci 05:40 13.julij 2023.

    Absolutno število zlatih maturantov ne omogoča prav nikakršne primerjave med šolami! Treba je preračunati na število dijakov, ki so na neki šoli pristopili na maturo. Poleg tega pa ima mednarodna matura drugačen predmetnik in koncept in tudi teh rezultatov ni ...prikaži večni mogoče kar prišteti k splošni maturi, potem pa to primerjati s šolami, ki mednarodne mature sploh ne izvajajo. Zelo neprofesionalen in neobjektiven članek, smrdi po promociji Gimnazije Kranj.