Gorenjska
2536 ogledov

Navdušili s podnebnim menijem

Kranjska dolga miza, kulinarika, gastronomija
1/8
Fotoarhiv ZTKK, Jure Eržen Kranjska dolga miza, posneto 23. junija 2022.
Na grajskem dvorišču Khislstein je včeraj, v četrtek, 23. junija, že drugo leto zapored Kranjska dolga miza gostila 100 gurmanskih, trajnostno naravnanih navdušencev.

Kranj kot zelena, z zlatom nagrajena destinacija namreč na področju lokalne gastronomije orje ledino trajnostnega razvoja. Lanskoletnim smernicam (sodelovanje med kranjskimi gostinci, čim večji odstotek lokalnih sestavin, kratke dobavne verige, čim manj zavržene hrane, prireditev brez plastike, merjenje ogljičnega odtisa in socialna nota prireditve) smo letos dodali še prenos znanja med generacijami in navduševanje mladih za gostinske poklice, predvsem pa nadaljnje grajenje trajnostne gastronomske blagovne znamke v destinaciji Kranj, so sporočili iz Zavoda za turizem in kulturo Kranj.

Včerajšnji dogodek pa je, poleg muhastega poletnega vremena, zaznamovalo prijetno druženje, občutek povezanosti med gosti in kranjskimi gostinskimi ponudniki ter povezovanje kulinarične tradicije z aktualno temo – podnebju prijazna kulinarika.

Pet kranjskih kuharskih mojstrov dolge mize je poskrbelo, da so obiskovalci okušali gastronomski, podnebju prijazni MENI. Aleš Kristan iz Kmetije odprtih vrat Pr’Končovc, Matjaž Sedej iz Doma na Joštu, Mirza Bektašević iz Bistroja Sonet ter Tomaž Polenec iz Kavarne in restavracije Brioni so kuhali pod taktirko šefa Uroša Gorjanca iz Gostilne Krištof. Pomemben član kuharske ekipe Nejc Rekar iz Gostilne Rekar je bil v vlogi vodje strežbe. V duhu medgeneracijskega sodelovanja in navduševanja mladih za gostinske poklice je gurmanske umetnine soustvarjalo sedem mladih kuharskih talentov: Ana Zevnik, Hana Kotar, Žan Triler, Martin Doljak, Matic Zupančič in Žan Stopar.

Kranjska dolga miza, kulinarika, gastronomija | Avtor: Fotoarhiv ZTKK, Matej Povše Fotoarhiv ZTKK, Matej Povše


Za vinsko spremljavo je poskrbela Hiša dobrih vin Koželj, za glasbeno presenečenje Ernestina Jošt, zvočni ambient pa sta ustvarila Uroš Rakovec na kitari in Marko Brdnik s harmoniko.

Tudi letos je bila ena izmed izpostavljenih tem dogodka socialni vidik – zdrav obrok je osnovna človeška pravica. Trideset obrokov so tako pripravili posebej za socialno ogrožene družine. Obroki, ki jih je prevzela pomočnica direktorja Centra za socialno delo Kranj Andreja Valant, so bili plačani z deležem od vstopnic. Idejo je podprl tudi Jožef Oseli, veteran kranjske odlične kuhinje, ki se med drugim udejstvuje pri kuharjih brez meja in si prizadeva za odpravljanje socialnih razlik. Na Kranjski dolgi mizi je za obiskovalce pripravil uvodne grižljaje.

Kranjska dolga miza, kulinarika, gastronomija | Avtor: Fotoarhiv ZTKK, Matej Povše Fotoarhiv ZTKK, Matej Povše

Organizacija dogodka je bila zastavljena zeleno, brez plastike, z minimalno količino zavržene hrane in s podnebju prijaznim menijem. V Umanoteri, ki za dogodek meri ogljični odtis, pojasnjujejo, da tak meni vsebuje večji delež hrane rastlinskega izvora in manjši delež mesa ter mlečnih izdelkov, hrana je lokalna, pridelana na ekološki način, sezonska ter čim manj predelana. Pomembno je tudi, da ne pristane med odpadki.
Gostom se je poleg vina v kozarce točilo še kranjsko vodo iz pipe, ki je bila postrežena v posebnih kristalnih vrčih za vodo, izdelanih v podjetju Flaška, d. o. o.

Da gremo v Kranju po poti uvajanja trajnostnih principov na vseh področjih, je v govoru poudaril župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec: »Kranjsko dolgo mizo sem aprila na ženevskem forumu predstavil kot primer dobre prakse Kranja, vezane na trajnost in pametne rešitve. Poleg tega smo eno izmed stotih evropskih mest, ki jih je Evropska unija izbrala v misijo podnebno nevtralnih in pametnih mest do leta 2030.«

Kranjska dolga miza, kulinarika, gastronomija | Avtor: Fotoarhiv ZTKK, Matej Povše Fotoarhiv ZTKK, Matej Povše

 

Rakovec se je obiskovalcem dogodka zahvalil za podporo trajnostnim prizadevanjem na področju gastronomije in jih nagovoril, naj tudi v prihodnje ravnajo čim bolj prijazno okolju na vseh področjih »saj to ni dobro le za podnebje, ampak tudi za spodbujanje domačega gospodarstva«.

Direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj Klemen Malovrh je dodal, da v letošnjem letu stremimo k platinastemu znaku in upamo, da se bomo pridružili najbolj trajnostnim destinacijam v Sloveniji. Organizacija Kranjske dolge mize, ki je eden izmed naših pomembnih trajnostnih projektov, je zelo zahtevna, a prinaša lepe zgodbe kot je povezovanje in sodelovanje med kuharji, nove kulinarične dogodke, predvsem pa prenos znanja med kranjskimi gostinci. »Za 50 metrov dolgo mizo se nas bo usedlo 100, vsem se zahvaljujem za podporo trajnostni ideji, ki jo uresničujemo s Kranjsko dolgo mizo«.

Kranjska dolga miza, kulinarika, gastronomija | Avtor: Fotoarhiv ZTKK, Matej Povše Fotoarhiv ZTKK, Matej Povše

Z Zavoda za turizem in kulturo Kranj so se zahvalili tudi zelenim pokroviteljem dogodka: 400 Gradi Pizzeria Napoletana, B PLUS, d. o. o., Elektro Gorenjska, d. d., Domplan, d. d., CMC GROUP, d. o. o., Zavarovalnica Triglav, d. d., PROVIA, d. o. o., RRD, Regijska razvojna družba, d. o. o., METROPOLAIN, d. o. o, Kron Telekom, poslovne komunikacije, d. o. o., Zavarovalnica Vzajemna. Za sončno okrasitev pa so se zahvalili hiši priznanega kranjskega florista Matjaža Beguša, ki je tokrat za glavni motiv izbral sončnice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.