Gorenjska
6849 ogledov

Občina Jesenice vložila pritožbo in uspela

Jesenice Spletna stran Občine Jesenice Jesenice
Na Jesenicah so uspeli s pritožbo glede sofinanciranja obnove Ruardove graščine.

Občina Jesenice je uspela s pritožbo na razpis ministrstva za kulturo, na katerem je zgolj za točko izgubila odobritev sofinanciranja za dokončanje obnove več kot 500 let stare Ruardove graščine. Jeseniški župan Peter Bohinec upa, da bo občina sedaj dobila dodatna sredstva od države in bo projekt lahko vendarle zaključila.

Obnova graščine, ki se je s prvotno ocenjenih dobrih dveh milijonov evrov podražila na skoraj sedem milijonov evrov, še vedno stoji. Občina je letos uspela zagotoviti proračunska sredstva za vgradnjo stavbnega pohištva. Tako je graščina po zamenjavi ostrešja dobila tudi nova okna, v proračunu za prihodnje leto pa bo občina zagotovila še 300.000 evrov za ureditev fasade. Kot je izpostavil župan, bo potem celotno muzejsko območje Stare Save lahko znova zadihalo in bo spet atraktivno za obiskovalce in domačine.

"Žal pa nimamo sredstev, da bi obnovili še notranjost," je opozoril Bohinec. Kot je spomnil, je bilo doslej v obnovo graščine vloženih že 3,7 milijona evrov, še 300.000 pa bo šlo za fasado. "To smo na občini napraskali, za preostanek pa računamo na pomoč države oziroma na sredstva ministrstva za kulturo ali na evropska sredstva, da vendarle uredimo tudi notranjost in dobimo sodobni muzej železarstva," je poudaril.

Zmanjkala le ena točka

Občina je letos že drugič kandidirala na razpisu za pridobitev sredstev, vendar tudi tokrat ni bila uspešna. Ker ji je zmanjkala le ena točka, se je na odločitev ministrstva pritožila. Ta mesec je prejela odločitev, da je v upravnem sporu zmagala. Tako sedaj Bohinec pričakuje, da bo ministrstvo ponovilo postopek in v delu, ki se tiče jeseniške vloge, ponovilo razpis.

Za občino bi bila pridobitev sofinanciranja izjemnega pomena, saj cena sanacije objekt presega zmožnosti občinskega proračuna. Kot je izpostavil Bohinec, ima občinski proračun tudi vse manj investicijskega potenciala. Zgolj v letu dni so se namreč redni stroški občine povečali za 30 odstotkov, predvsem zaradi odprave plačnih nesorazmerij in podražitve cene elektrike ter ogrevanja.

Prenova se je zavlekla

Za dokončanje obnove graščine bo potrebnih še okoli tri milijone evrov za ureditev strojnih in elektro inštalacij ter preostalih elementov notranjosti. Sprva je bila celotna obnova ocenjena na dva milijona evrov, močno pa se je podražila, ko se je ob odprtju objekta videlo, v kako zelo slabem stanju je. Izkazalo se je, da je treba zamenjati celotno ostrešje in sanirati nevarno lesno gobo. Odkrili so tudi nove poslikave, poleg tega so se na splošno v tem času gradbena dela močno podražila.

Hkrati se je prenova tudi zelo zavlekla, saj se je začela leta 2018 in bi morala biti leta 2020 končana. Celotna zgodba pa ima še precej daljšo brado. Kot je pojasnil direktor Gornjesavskega muzeja Aljaž Pogačnik, mineva že 20 let od začetka pogovorov o prenovi graščine.

Pred začetkom obnove leta 2018 so se iz objekta morali izseliti Slovenski železarski muzej, uprava Gornjesavskega muzeja in centralni depoji. Železarska zbirka je tako že več kot pet let večinoma shranjena v začasnih depojih, uprava Gornjesavskega muzeja pa deluje v Kosovi graščini, kjer imajo zato polovico manj razstavnega prostora.

Gornjesavski muzej je za prenovljeno graščino že pred časom pripravil novo stalno razstavo, ki pa jo je do ponovnega odprtja železarskega muzeja mogoče videti le v elektronski obliki. Predhodno najavljene skupine si lahko del železarske dediščine ogledajo v Kolpernu. V načrtih imajo tudi oblikovanje škatle skrivnosti, ki bo omogočila interaktivno raziskovanje in spoznavanje bogate jeseniške železarske dediščine.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.