Gorenjska
106 ogledov

Poštna stavba v občinsko last

pošta Kranj
Pošta Slovenije je do zdaj na dveh dražbah neuspešno prodajala stavbo (nekdaj) osrednje kranjske pošte. Zdaj pa jo je s predkupno pravico kupila kranjska občina in zanjo bo plačala 830 000 evrov. Gre za objekt, ki naj bi v prihodnje pripomogel k bolj živahnemu utripu v mestnem središču, ki je tudi v gorenjski prestolnici soočeno s praznimi lokali in mrtvilom.

Zgradbo, ki je zaradi okoli 1800 kvadratnih metrov obsegajočih poslovnih prostorov že na zunaj mogočna, so zgradili Nemci v času okupacije leta 1941. Dolga leta je bila v njej združena vsa poštna dejavnost - od uprave do pismonoš so bili vsi pod eno streho. V zadnjem času pa je Pošta Slovenije tudi na Gorenjskem zaprla nekaj pošt po manjših krajih, tudi poštna poslovalnica v mestu samem pa je imela negotovo prihodnost. Zdaj pa je novi lastnik, kranjska občina, z nakupom rešil stavbo pred kakšno drugačno vsebino, ki ljudem ne bi bila po volji. Kot nam je zatrdil župan Kranja Matjaž Rakovec, gre za zelo pomemben nakup: "V preteklosti je Kranj tudi prelahkotno prodajal, zdaj pa smo kupili objekt, ki lahko prinese v mesto več življenja. Podjetniški inkubator je ena od idej, seveda pa je prostora veliko in bo treba pazljivo izbrati pravo vsebino za stavbo, katere cena se nam je zdela primerna."

Nakup je že prej potrdil tudi mestni svet, svetnice in svetniki pa so opozorili prav na vsebino, ki naj bo primerna elitni lokaciji vhoda v mestno središče. Omeniti velja, da so sicer nemški okupatorji poleg te stavbe v Kranju zapustili še nekaj stanovanjskih, ki še stojijo: "nemški bloki" na Hujah in naselje lesenih hiš "švabska vas" sodijo mednje. Poštna stavba pa izstopa po velikosti in na seji mestnega sveta je bilo slišati tudi zagotovilo, da bo pošta v njej ostala. V mesnem jedru je ostala zdaj samo še ena trgovina z mešanim blagom za oskrbo prebivalcev, žal pa tudi preko 30 praznih poslovnih prostorov. Čeprav občina pomaga s financiranjem najemnin, je vsaka taka pridobitev, kot je poštna stavba, lahko znanilec vračanja poslovnega, trgovskega in družabnega utripa v mesto.

Kranj ob tem že desetletja pogreša klasično tržnico, tudi zamisli nekaterih županov o (delni) selitvi občinske uprave v mestno hišo v neposredni bližini novega nakupa, so se izjalovile. Kranj pa se ob tem ponaša z zelo lepo urejenim mestnim jedrom, ker so znali v preteklosti dobro črpati evropski denar za urejanje kanalizacije, tlakovanje ulic in podobno. Povezava nove pridobitve, mestne hiše in objektov, kjer je tržnica, pa bi z bližnjim Prešernovim gledališčem, osrednjo cerkvijo, Gorenjskim muzejem lahko predstavljala tudi jamstvo drugačne podobe sicer slikovitega središča Kranja.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.