Gorenjska
42850 ogledov

Presenečeni tudi na zavodu za zaposlovanje

služba
1/2
Unsplash Fotografija je simbolična.
V Kranju še vedno močno odmeva odpuščanje zaposlenih v podjetju S&T Iskratel. Ker je bila informacija o tem širši javnosti posredovana preko anonimke, v kateri je bilo zapisano, da se je na seznamu znašlo 30 zaposlenih, večinoma inženirjev, nas je zanimalo, ali je podjetje v Kranju, ki je od oktobra 2021 uradno v avstrijski lasti, o svoji nameri obvestilo Zavod RS za zaposlovanje. A kot nam je razložil Uroš Kopavnik, direktor Območne službe Kranj, napovedi o odpuščanju v podjetju S&T Iskratel niso prejeli.

"Drži, v skladu z Zakonom o delovnih razmerjih so nas podjetja o napovedanem odpuščanju dolžna obvestiti," je na naše poizvedovanje, ali še velja, da morajo delodajalci zavodu sporočiti odpuščanja, odgovoril Uroš Kopavnik.
Na vprašanje, ali je morda katero drugo podjetje na Gorenjskem v zadnjem obdobju podalo najavo o odpuščanju, pa je odgovoril, da ne, še več, na zavodu niso o čem podobnem niti dobili nobenih informacij.

Naj spomnimo, da je Iskratel po večletnem iskanju strateškega partnerja lani s podpisom pogodbe o prevzemu 100-odstotnega lastniškega deleža od družbe FinTel (preko tega podjetja so Iskratelovi menedžerji in drugi zaposleni izpeljali odkup pred 12 leti) postal član tehnološke družbe S&T s sedežem v Linzu. Avstrijci pa so se ob podpisu pogodbe zavezali, da bodo ohranili Iskratelovo blagovno znamko. Septembra letos sta se združila Iskratel in S&T Slovenija in posledično se je spremenilo ime: S&T Iskratel d.o.o. oziroma z dolgim imenom S&T Iskratel, informacijske in komunikacijske rešitve, d.o.o.. Tedaj so pojasnili, da je v združenem podjetju, ki je pomemben član Skupine Kontron (prej se je imenovala Skupina S &T AG) več kot 650 zaposlenih, medtem ko ima celotna skupina S & T Iskratel več kot 1000 zaposlenih.

Gradbeniki "prezimujejo" na zavodu

Glede trenutnih razmer na trgu dela je Uroš Kopavnik, direktor Zavoda RS za zaposlovanje, Območna služba Kranj, ki ima urade za delo v Kranju, Radovljici, Tržiču, Škofji Loki in na Jesenicah, razložil, da tik pred koncem leta ni nobenih večjih posebnosti.

"Edina posebnost je, da se decembra v naše evidence za krajši čas prijavi več delavcev iz področja gradbeništva.  Omenjeni  imajo načeloma zaposlitev že dogovorjeno, običajno že v parih mesecih po novem letu."

gradbeniki, Kranj | Avtor: M. Ha. M. Ha.

Navedel je, da delodajalci še vedno pospešeno iščejo delavce praktično na vseh področjih dejavnosti. Najpogostejše so potrebe v predelovalnih dejavnostih, zdravstvu ter socialnem varstvu, dejavnosti čiščenja, izobraževanju, gostinstvu, prometu, trgovini, varovanju oseb in premoženja, ipd.. "Potrebam ob tako nizki stopnji brezposelnosti težko zadostimo, a se trudimo, z različnimi aktivnostmi in pristopi, iskati rešitve."
Konec novembra je bilo v evidenci Območne službe Kranj registriranih 3181 brezposelnih.  
Zaposlitev najtežje dobijo težko zaposljive brezposelne osebe, ki imajo različne zdravstvene oziroma osebne omejitve pri zaposlovanju ter potrebujejo več spodbude in pomoči pri iskanju zaposlitve. "Ključna prednost (ali pa ovira) je še vedno motiviranost za delo. Take kandidatke in taki kandidati lahko zaposlitev dobijo lažje in hitreje kot kadarkoli prej," je sklenil Uroš Kopavnik.  

Iskraemeco, Kranj COVID-19 Gorenjska V Iskratelu in Iskraemecu delajo brez prekinitev Iskratel Kranj ISKRATEL Gorenjska Sankcije bi upočasnile projekt ukrajinsko-slovenskega partnerstva Človekoljubna pomoč za prebivalce Ukrajine, Iskratel GOSPODARSTVO Gorenjska V Iskratelu spremljajo in pomagajo levo: Robert Kuzmič, glavni direktor, S&T Iskratel; desno: Sašo Berger, glavni direktor, S&T Iskratel ZDRUŽITEV Gorenjska Odslej S&T Iskratel in kar dva glavna direktorja Iskratel Kranj PRETRESI Gorenjska V družbi S&T Iskratel odpuščajo

 

Komentarjev 2
  • JanezKranski 12:27 16.december 2022.

    Ni treba odpuščati, kdor je pameten gre prej sam

  • rd2dmk2 21:06 15.december 2022.

    kako mirno državni uslužbenec poda izjavo da delavci v gradbeništvu "prezimijo" na zavodu. ja in od kje tem medvedom , plača, nadomestilo za brezposelnost in zavarovanje? ja je treba imet delovno dobo za vse te ugodnosti.. a tale uradnik JU ...prikaži večU gre tud mal prezimit ? kdo kaj kaznuje delodajalce da takole jaznujejo scoje delavce. in kolk gradbinski direktorejv takole "prezimi" ? kje je Jerkička in Kuštrin in Štrukelj ? aja smučajo na Bahamih.