Gorenjska
140 ogledov

Razmere na Gorenjskem se umirjajo

Irena Grmek Košnik
Gorenjska še vedno ostaja najbolj ogrožena regija kar se tiče novega koronavirusa. Vzroki za to so različni, se pa v zadnjih dneh stvari umirjajo.

Na Gorenjskem so včeraj potrdili 50 novih okužb s koronavirusom, največ 19 v Kranju. Ob teh podatkih, ki sicer niso najbolj relevantni, saj se ob nedeljah opravi manj testov, pa se kaže, da se rast števila okuženih na Gorenjskem počasi umirja. V zadnjem mesecu je bila sicer rast zelo opazna, saj je bilo v začetku oktobra le 89 okužb, 31. oktobra pa že 1978. V zadnjih dneh so spodbudne številke tudi glede na novo okuženih v posameznih občinah, kjer se prav tako rast upočasnjuje. Umirja se tudi število okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh. Tako se stanje, kot kažejo podatki, umirja tudi v občinah, kjer so bili deležni hitre rasti okuženih, med njimi v Škofji Loki, Železnikih in Gorenji vasi-Poljanah. Še bolj pa so izraziti padci deleža na novo okuženih v zadnjem tednu. Po večini gorenjskih občin je v zadnjem času tudi potrebno več dni, da se število novookuženih podvoji. V povprečju je to v 10 dneh. Najslabše je v Naklem in Gorjah, kjer se število okužb podvoji v 6 dneh, najbolje pa gre v Cerkljah na Gorenjskem, kjer je za to potrebno 11 dni.

O vzrokih, zakaj je na Gorensjkem tako hitro naraščalo število okuženih, je na današnji vladni novinarski konferenci Irena Grmek Košnik iz kranjske enote NIJZ povedala: "Prvi odgovor je verjetno v bolezni sami, saj precejšen odstotek obolelih bolezen preboleva v zelo blagi obliki, se ne počutijo slabo in hodijo naokoli. Drugi vzrok je, da do prejšnjega tedna nismo imeli urejenega nadomestila za osebe, ki so imele visokorizični kontakt in varčni Gorenjci so kljub temu hodili na delo. Osebno mislim, da je to največ prispevalo k hitremu širjenju virusa. Tretji dejavnik pa so zasebna druženja, ki jih je bilo veliko. Bili so rojstni dnevi, abrahami, poroke, skupinski športi, posamezne prireditve, druženje pred bloki in na igriščih ter še marsikaj." Ob tem pa je dodala, da se je trenutno stanje zelo izboljšalo in je bilo popolno zaprtje resnično potrebno.

Pohvalila je tudi sodelovanje z občinami. Izpostavila je primer, ko se je virus razširil v kranjskem zavetišču za brezdomce. "Organizirali smo sestanek z občino, socialno službo in se zelo dobro dogovorili glede ukrepanja. Razvili smo nek model, ki je lahjko uproaben za celotno Slovenijo," je povedala Grmek Košnikova.

Ob tem pa vsi še enkrat poudarjajo, da bodo bolj relevantni podatki jutri oziroma v sredo, ko bo opravljenih verjetno več testiranj.

Komentarjev 1
  • Avatar praufo
    praufo 14:49 02.november 2020.

    "varčni Gorenjci so kljub temu hodili na delo" ... izjava, da te kap, ... mene bi bilo sram dajati take blef izjave in to od ljudi , ki še vedno ne razumejo zakaj sploh gre ... no pa sej sem ...prikaži več že pred časom tukaj gor napisal da zaprite vse kar je možno, okužb bo pa vsak dan več... vsi bomo lepo doma, država ne bo pobirala davkov in bomo vsi zdravi ... kaj pa če ne bo tako? kakšni ukrepi še sledijo? ... izklop prezračevalnega sistema?