Gorenjska
2050 ogledov

Slabo je začel vozniško kariero

alkotest, policija PU Kranj Alkotest, fotografija je simbolična.
Kranjski prometni policisti so včeraj zaradi alkoholiziranosti dvema voznikoma odvzeli vozniško dovoljenje, jima prepovedali nadaljnjo vožnjo, na okrajno sodišče pa bodo tudi podali obdožilni predlog. Še drugima dvema voznikoma so zasegli avto.

Kot so danes sporočili iz Policijske uprave Kranj, so policisti na gorenjski avtocesti na odseku Jesenice vzhod-Hrušica ustavili voznika, ki se je peljal proti Karavankam. V postopku so ugotovili, da je pod vplivom alkohola (0,97 mg/l). Na območju Kranja pa so obravnavali voznika začetnika, ki je prav tako vozil osebni avtomobil pod vplivom alkohola (0,34 mg/l).

Na območju Kranja so policisti obravnavali še dva voznika, ki sta vozila osebni avtomobil brez veljavnega vozniškega dovoljenja. Obema so zasegli vozilo in podali obdolžilni predlog na pristojno okrajno sodišče.

Šest prometnih nesreč

Na Gorenjskem se je v minulih 24 urah zgodilo šest prometnih nesreč, na srečo vse le z materialno škodo. Na območju Kranja sta se zaletela voznika osebnega in tovornega vozila. Okoliščine kažejo na prekratko varnostno razdaljo voznika osebnega avtomobila.
Policisti pa so izsledili voznika, ki je na parkirnem prostoru zaradi nepravilnega premika trčil v parkirano vozilo in s kraja pobegnil. Zoper njega vodijo prekrškovni postopek.
Na območju Tržiča je voznik osebnega avtomobila zaradi neprilagojene hitrosti trčil v varnostno ograjo. Policisti so mu izrekli globo.

Poostreni nadzori

Policisti bodo ves letošnji december vsakodnevno preverjali psihofizično stanje voznikov vozil. "Z različnimi oblikami policijskega dela želimo, da bi se vsak posameznik zavedal svojih ravnanj v cestnem prometu in upošteval prometne predpise. Zaskrbljujoče je, da vozniki vozijo pod vplivom alkohola, prepovedane droge, brez vozniških dovoljenj in posledično povzročijo prometno  nesrečo!  Svetujemo vožnjo  z NIČ alkohola. S takim pristopom vsakega posameznika bi bili vsi udeleženci v prometu zagotovo varnejši in vsak bi lahko dosegel svoj načrtovani cilj," so danes sporočili iz Policijske uprave Kranj.
Več na spletni strani policije: https://bit.ly/3VVqByK

Statistika kaže na poslabšanje

V letošnjem letu so gorenjski policisti odredili že 32.169 (lani 30.998) preizkusov alkoholiziranosti. Pozitivnih je bilo 1026 (lani 943), odklonjenih 15 (lani 17). Odrejenih je bilo 156 (lani 174) strokovnih pregledov na prepovedano drogo, od tega je bilo 18 (lani 27) pozitivnih. Delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč je 10-odstoten (lani 8,9-odstoten).

Zaradi vožnje brez veljavnega vozniškega dovoljenja so zasegli že 215 (lani 194) motornih vozil. Obravnavanih je bilo 1622 (lani 1436) prometnih nesreč, od teh kar 12 (lani 9) s smrtnim izidom, 84 (lani 73) s hudimi telesnimi poškodbami in 344 (lani 326) z lahkimi. Najpogostejša vzroka prometnih nesreč sta premik z vozilom in neprilagojena hitrost. Najpogostejši vzrok prometnih nesreč, kjer je kot sekundarni vzrok alkohol, je neprilgojena hitrost.

 

Komentarjev 1
  • srecnii 22:25 07.december 2022.

    V Kranju lovijo poštene Slovence medtem ko tisti čokoladni mirno delajo probleme....predvsem tisti ki bi šli samo skoz.