Gorenjska
235 ogledov

Triglavski narodni park je lahko zanimiv tudi za najmlajše

Zaključil se je projekt Približajmo Unescova biosferna območja prebivalcem, v katerem je skupaj s partnerji sodelovala tudi Lokalna akcijska skupina (LAS) Gorenjska košarica. V okviru projekta os izvedli številne zanimive aktivnosti, vse pa skušajo približati tudi najmlajšim

Man and the Biosphere Programme (MAB) je medvladni raziskovalni program UNESCA, ki je v veljavi že od leta 1971, njegov del pa je tudi območje LAS Gorenjska košarica, in sicer uradno registrirano kot Biosferno območje Julijske Alpe, ki na Gorenjskem vključuje občine Bled, Bohinj, Gorje, Jesenice, Kranjska Gora, Radovljica in Žirovnica. Cilj programa je vzpostaviti ravnovesje odnosa med človekom, naravo in kulturnim izročilom. Razglašena biosferna območja (BO) predstavljajo vzorčne primere za uresničevanje trajnostnega razvoja na lokalni, nacionalni in globalni ravni.

Posebnost biosfernih območij je v tem, da vzpostavljajo pozitiven odnos in enakovredno partnerstvo med človekom in naravo. V njih zavarovana narava ni pomembnejša od uravnoteženega gospodarskega razvoja. Prav zato so ta območja zanimiva in drugačna. Prebivalcem ponujajo številne priložnosti, ne nazadnje prinaša Unescovo priznanje izjemno promocijsko prednost in prepoznavnost.

 

Številne aktivnosti za večje poznavanje biosfernih območij

V projektu sodelovanja UNESCO MAB, ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014 – 2020, sta sodelovala poleg vodilnega partnerja LAS Gorenjska košarica/BSC, d.o.o., Kranj, še dva projektna partnerja: Turizem Bohinj in Triglavski narodni park. Skupna vrednost odobrenih sredstev je bila dobrih 85.000 evrov.

Renata Cerkovnik iz Javnega zavoda Triglavski narodni park je ob zaključku projekta sodelovanja poudarila: "Skupaj s projektnimi partnerji smo lahko ponosni, da se je uspešno zaključili Projekt sodelovanja med LAS-i: Približajmo Unescova BO prebivalcem. Skozi projekt smo še bolje spoznali vsa biosferna območja v Sloveniji in jih med seboj uspešno povezali. Posneta je bila polurna oddaja o perspektivnih in inovativnih podjetniških idejah iz vseh 4 slovenskih območij. S sodelovanjem vseh je bila nadgrajena spletna aplikacija Triglavska zakladnica, ki je sedaj bogatejša za vsebine, ki predstavljajo vsa BO. Biosferna območja pa vsako leto sedaj že tradicionalno organizirajo Dneve biosfernih območij, kjer sodelovanja in izmenjave dobrih praks nikoli ne zmanjka. Prav tako vsako leto dobimo nove ambasadorje biosfernih območij, ki še dodatno pripomorejo k promocij in prepoznavnosti le teh. Projekt je bil tako odskočna deska za nadaljnje sodelovanje in povezovanje tako znotraj BO kot med njimi."

 

Triglavski narodni park želijo približati tudi najmlajšim

V okviru projekta so zainteresiranim približali tudi kulinariko vseh slovenskih BO. Ob tem so projektni partnerji pripravili kulinarične oddaje v sodelovanju z Društvom kmečkih žena in deklet iz Bohinja za vsa štiri vključena območja. Prav tako so izdelali Vodnik pohodniške poti Juliana Trail in zloženko pohodniške poti Juliana Trail, ki služi kot promocija same poti in celotnega območja.

Juliano Trail in Triglavski narodni park pa skušajo približati tudi najmlajšim "Luč sveta je namreč ugledalo novo nadaljevanje animiranega filma z drežniško kozo, bovško ovco in kravo ciko, kjer je glavna nit spletena okoli nove prav tako projektne pridobitve pohodniške poti Juliana Trail," pravi Cerkovnikova. Risanka najmlajšim prikazuje zdrav način življenja s pohodništvom ter splošno javnost na lahkoten način informira o bogati ponudbi narave in kulture v Julijskih Alpah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.