Gorenjska
194 ogledov

V Berlin privabiti nove turiste

Kranj se bo od 7. do 9. marca 2023 predstavil na enem največjih mednarodnih turističnih sejmov ITB Berlin.

Kranj v Berlin odhaja kot zmagovalec evropske destinacije odličnosti (EDEN) 2023. Evropska komisija Kranj v svojih promocijskih gradivih opisuje kot »pionirja zelenega turizma, ki v Evropski uniji utira pot trajnosti«. Na sejmu bo potekala tudi uradna podelitev nagrade EDEN 2023, ki jo bosta prevzela župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec in direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj Klemen Malovrh.

»Kranj na področju turizma postavlja trajnostne standarde, ki vključujejo skrb za okolje in koristijo lokalni skupnosti. Gre za aktivnosti, ki prispevajo k zmanjševanju ogljičnega odtisa v turizmu in vključujejo ter povezujejo lokalne ponudnike,« so sporočili iz Zavoda za turizem in kulturo Kranj. Evropska komisija med vodilnimi praksami trajnostnega turizma v Kranju izpostavlja tri. Prva je zelena ekipa, ki jo sestavlja 21 članov različnih lokalnih institucij. Z namenom zniževanja ogljičnega odtisa zbirajo podatke, postavljajo cilje in organizirajo delavnice z lokalnimi podjetji in predstavniki turistične industrije. V sklopu zelene sheme slovenskega turizma usmerjajo destinacijo v trajnostnih praksah. Druga je Informacijski center SOS proteus, ki domuje v rovih pod starim Kranjem. V centru raziskovalci Tularja obiskovalce ozaveščajo o ogroženosti človeške ribice in pomenu podzemnih voda, sicer naravnem habitatu človeške ribice. Podzemni viri pitne vode pa predstavljajo 99 odstotkov pitne vode v Sloveniji. Tretja praksa pa je trajnostna mobilnost. Projekti, kot so Center trajnostne mobilnosti, E-mobilnost ter sistema za izposojo koles KRsKOLESOM in Gorenjska.bike, so  prizadevanja, s katerimi želi Mestna občina Kranj občanom omogočiti okolju bolj prijazno mobilnost.

»Kranj z udeležbo na sejmu širi svojo prepoznavnost v mednarodnem prostoru, sejem pa je tudi priložnost za navezovanje novih poslovnih stikov, ki bi prispevali k večjemu obisku tujih gostov v destinaciji,« še dodajajo v Zavodu za turizem in kulturo Kranj.

Staro mestno središče Kranja, Mestna občina Kranj NAGRADA Gorenjska Kranj je Evropska destinacija odličnosti 2023 TURIZEM Gorenjska Evropska destinacija odličnosti - velika priložnost za Kranj
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.