Gorenjska
2474 ogledov

Zdaj pohodnike navdušuje še totemski orel Tabi

Orel Tabi, sv. Jošt nad Kranjem, taborniki
1/3
Gašper Kristanec Akademski kipar Miha Knific s sinom ob skulpturi orla Tabija.
Dom Puščava, taborniška koča Rodu Zelenega Jošta tik pod vrhom sv. Jošta, je od prejšnjega petka uradno "gnezdo" mogočnega lesenega orla Tabija. Orel je, kot je znano, največji in najmočnejši ptič v Evropi, a je tudi simbol Kranja in kranjskih tabornikov.

Gre že za drugo leseno skulpturo na poti na Jošt, ki je del taborniške tematske poti. Pred dvema letoma so namreč že postavili znamenitega krokodila s tremi mladički na hrbtu, pri katerem se je mogoče tudi odžejati. Ta krokodil pa je nadomestil že propadajočega krokodila, ki je kljuboval vsemu hudemu kar 44 let!

Tea Derguti, propagandistka Zveze tabornikov občine Kranj, je pojasnila, da je orla Tabija enako kakor krokodila pred dvema letoma iz hrastovega lesa izdelal predan tabornik iz Rodu stražnih ognjev, akademski kipar Miha Knific v sodelovanju z Blažem Bačarjem. Pri zasnovi orla sta se avtorja ozrla po gozdovniških koreninah taborništva in nastal je orel kot ga na svojih totemih upodabljajo severnoameriški staroselci ... No, za orlovo rojstvo je bila pomembna tudi podpora Mestne občine Kranj, nemalo truda pa je bilo z dostavo skulpture do taborniške koče. Čeprav je orel manjši od krokodila, pa je zelo težak, zato so ga morali prepeljati z avtovleko.

Orel Tabi je sicer že prepoznavna maskota Zveze tabornikov občine Kranj, krovne organizacije štirih kranjskih rodov. To so Rod stražnih ognjev, Rod Stane Žagar - mlajši, Rod zelenega Jošta in Kokrški rod, v katerih je trenutno skupaj 550 tabornikov.  

Za vizualno podobo tematske poti oziroma oblikovanje logotipa in tabel ob skulpturah, s katerimi taborniki obveščajo pohodnike tudi o kodeksu obnašanja v naravi, je poskrbel Aljaž Primožič.

V prihodnje bi radi kranjski taborniki ob tematski poti na sv. Jošta postavili še lesene skulpture polža, čebelo in gamsa. In vsi ti bodo pomagali zlasti otrokom lažje priti na vrh. Razveseljevali pa bodo nedvomno tudi vse druge pohodnike.
 

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.