Slovenija
132 ogledov

Pahor: Vrnitev med vzorne države EU

Križanič in Pahor se zavedata, da bo nov proračun državni blagajni povzročil še Žurnal24 main
Z rebalansom proračuna premier Pahor pričakuje obvladovanje državnega dolga, finančni minister pa v zakonu o poroštvih vidi krepitev gradbenega sektorja.

Glavna naloga vlade je v začetku jeseni pod parlamentarno streho spraviti rebalans proračuna za leto 2011, prav tako nameravajo avgusta začeti priprave za predlog proračunov za prihodnji dve leti. "S tem bi zagotovili, da se Slovenija strateško vrne v krog vzornih držav evroskupine in je gospodar svoje usode," je po predpočitniški seji vlade povedal premier Borut Pahor in dodal, da bi z obvladovanjem dolga spet postali del skupine tako imenovanih vzornih držav znotraj EU, ki obvladujejo stroške.

Križanič: "Zakon o poroštvih bo okrepil gradbeni sektor"

Vlada je sprejela predlog novele zakona o državnih poroštvih za financiranje investicij gospodarskih družb. Po novem poroštev ne bi podeljevali le za investicije, kar sicer omogoča veljavni zakon, temveč tudi za financiranje obratnih sredstev. "To poroštvo bo omogočalo kapitalsko ustreznost zlasti slovenske gradbene operative, nanj pa bo vezana tudi kontrola," je pojasnil finančni minister Franc Križanič. Tako pričakujejo krepitev slovenskega gradbenega sektorja tako na domačem kot tujem trgu.

Zaradi posebne tveganosti poroštev za obratna sredstva novela uvaja dve dodatni varovalki: institut pooblaščenca finančnega ministrstva, ki bo izvajal finančni nadzor, in zahtevo, da morajo člani organov upravljanja in nadzora upravičencev sami dati poroštvo za najmanj 50 odstotkov.

Priprava predlogov za reševanje problema izbrisanih sledi

Delovna skupina za reševanje problematike izbrisanih je vlado seznanila s svojim delom v prvem poročevalskem obdobju. Okvirno je pregledala trenutno stanje reševanja tega vprašanja in ugotovila, da izbrisani ne morejo uveljavljati pravic s področja ureditve nastanitve, lastniških certifikatov, zdravstvenega varstva, vključevanja na trg dela in reševanja socialne problematike. V naslednjem obdobju bo skupina pripravila smernice in predloge, prav tako okvirne, za celovito reševanje tega vprašanja.

Komentarjev 3
  • mirko 10:31 13.avgust 2011.

    Voda nam teče v grlo z vseh strani, ON ŠE PA KAR SANJA. Slovenci se lahko upravičeno vprašamo ali imamo predsednika vlade mentalno uravnovešenega? Treba ga bo zgrabit in mu nadet prisilni jopič, ter z prižgano sireno rešilnega vozila odpeljat v umobolnico.

  • mufi 14:00 10.avgust 2011.

    Torej dozdaj nismo bili vzorni, ampak papigajoči nevzorni.

  • graff 09:03 29.julij 2011.

    VSE ZA GRČIJO!!Smo tik pred bankrotom Amerike, Italija je na robu, za njo je po zadnjih podatkih na vrsti Ciper in posledično je pred vrati nova gospodarska kriza svetovnih razsežnosti, mi pa za bogate Grke, ki jim namenjamo ...prikaži več novo več stomilijonsko injekcijo, krčimo pravice v zdravstvu, šolstvu, nižamo plače, dodatke, pokojnine, se zadolžujemo, nimamo denarja za popravilo helikopterjev, zaradi tega ukinjamo investicije v prometno in drugo infrastrukturo;USTAVI SE PAHOR, že dosedaj je škoda nepopravljiva .VSE ZA GRČIJO!!!!SO WHAT!!!!