Slovenija
22 ogledov

S poroštvi gradbincem proti zlorabam

Gradbišče Kranj Iztok Golob
Vlada je z današnjim sprejetim predlogom novele zakona o poroštvih, ki predvideva izdajo poroštev tudi za obratna sredstva, priskočila na pomoč gradbincem. S tem naj bi preprečili zlorabe in obenem krepili kapitalsko ustreznost slovenskih gradbincev, je dejal minister Križanič.

Vlada je na današnji seji sprejela predlog novele zakona o poroštvih, ki predvideva izdajo poroštev tudi za obratna sredstva, kadar podjetja nastopajo v postopkih javnega naročanja ali kot partnerji dobavitelji.
Poroštvo bo omogočalo kapitalsko ustreznost, je pojasnil finančni minister Franc Križanič. Po predlogu vlade bi za obratna sredstva poroštvo krilo 60 odstotkov glavnice, če je delež kapitala v bilančni vsoti vsaj 35 odstotkov. Če bi bil delež nižji od 35 odstotkov, bi poroštvo krilo 40 odstotkov glavnice. Zgornja meja sredstev bi bila 700 tisoč evrov, a se bo obnavljalo, ne bo pa preseglo 10 milijonov evrov.

Za poroštva bi veljal pogoj, da stanje vseh zavarovanih kreditov pri posamezni gospodarski družbi ne presega pet milijonov evrov.

Na dodeljeno poroštvo bi bil vezan tudi nadzor, kako se kreditna linija, pridobljena s tem poroštvom, izvaja. Ministrstvo za finance bi določilo skrbnika, ki bo v podjetju preverjal izvajanje podjetja, hkrati pa bodo morali člani uprave tudi garantirati za 50 odstotkov vsakokratnega obrata, torej do 300 tisoč evrov, z lastnim premoženjem oziroma z določeno varovalno klavzulo, je povedal minister.

"S tem naj bi preprečili zlorabe, obenem pa okrepili kapitalsko ustreznost slovenske gradbene operative pri nastopih na večjih javnih naročilih doma in po svetu," je dejal Križanič.

Ko se bo izkazalo, da je podjetje, ki je pridobilo to poroštvo, kapitalsko slabo ustrezno, torej da ima pod 35 odstotkov sredstev v kapitalu, bo moralo predložiti tudi načrt kapitalskega prestrukturiranja oziroma pridobivanja dodatnega kapitala, da se okrepi in postane varnejše tudi z vidika plasmaja naprej na finančnem trgu.

"Obetamo si, da bo na tak način slovenski gradbeni sektor bistveno okrepljen pri nastopih na domačem trgu in tujih, kar bo olajšalo pridobivanje novih poslov, izboljšalo področje zaposlovanja in zvišalo tudi javnofinančne prilive," je še povedal Križanič.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.