Zdravje > Aktualno
32 ogledov

Gripe dvakrat več kot lani ob tem času

urgenca Anže Petkovšek
Je gripa na vrhuncu?

Od začetka leta do danes so na UKC Ljubljana potrdili že skoraj 800 primerov gripe. Porast obolelih je naraščal iz tedna v teden, v prvem tednu so tako potrdili 90 primerov, v drugem 171, tretji teden 195, prejšnji teden teden 230. Samo včeraj in danes do 13.00 pa so potrdili že 52 primerov.

Poleg gripe raste tudi število bolnikov z respiratornim sincicijskim virusom.

Obolelih skoraj dvakrat več kot lani

Število bolnikov z okužbami dihal in gripo je strmo naraslo tudi pretekli konec tedna. "Težava je, da gre za zahtevne bolnike, ki potrebujejo hospitalizacijo (večinoma so starejši). Gripe je letos skoraj da dvakrat več kot lansko leto," sporočajo z UKC Ljubljana.

graf, gripa | Avtor: NIJZ NIJZ

Pripravljamo se na drugi val

Na UKC Ljubljana so pretekli teden aktivorali načrt za delovanje UKC Ljubljana ob množični nesreči ali nenadnem prihodu večjega števila poškodovanih ali obolelih. Zaradi povečanega števila obolelih so namreč na urgenci tisti manj bolni čakali devet ur in več.

"V UKC Ljubljana pa se pripravljamo tudi že na drugi val, in sicer na bolnike, ki se jim lahko morebiti stanje zaradi gripe poslabša, ki bi lahko zaradi gripe dobili tudi pljučnico in so bolj zahtevni bolniki,  saj bodo najverjetneje, predvsem starostniki, potrebovali dodatno nego s potrebno hospitalizacijo."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.