Svet
47 ogledov

Grška kriza: Po večurnem evro vrhu dosegli dogovor!

EU vrh EPA/LAURENT DUBRULE
Po sedemnajstih urah so predsedniki evropskih vlad le dosegli dogovor, pod kakšnimi pogoji bi z Grčijo začeli pogajanja o tretjem skladu pomoči. Grčija mora zdaj do srede sprejeti več ostrih varčevalnih reform.

Novico je na Twitterju prvi sporočil belgijski premier Charles Michel, ki je zapisal "Dogovor". Predsednik evropskega sveta Donald Tusk je prav tako na Twitterju zapisal, da so voditelji soglasno dosegli dogovor: "Vse nared za ESM program za Grčijo z resnimi reformami in finančno pomočjo".

Tusk je na novinarski konferenci nato izpostavil, da so po 17 urah le sklenili dogovor. "Lahko bi rekli, da imamo "agreekment"". Predsednik komisije Jean-Claude Juncker je nadaljeval, da je zelo zadovoljen z dogovorom in da je evro skupina potrdila reforme Grčije. "Nobenega grexita ni," je še nadaljeval Juncker, ki je prepričan, da lahko grški premier Aleksis Cipras danes potrjene reforme sprejme tudi v parlamentu.

Na potezi je spet Grčija

Šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem je poudaril, da bo grški parlament moral ukrepe sprejeti zelo hitro. Kot so že izpostavili finančni ministri, ki so zasedali pred evro vrhom, bo morala Grčija v zameno za triletno začasno pomoč v višini okoli 80 milijard evrov med drugim sprejeti pokojninsko reformo, reformo trga dela in davčno reformo. Na poseben zunanji privatizacijski sklad pa bo morala prenesti tudi 50 milijard premoženja, ki ga bodo nato porabili za zmanjševanje dolga in dokapitalizacijo bank. Preostala sredstva pa bo grška vlada lahko porabila za vlaganja v gospodarstvo.

Odločitve bo najprej moral sprejeti grški parlament, nato pa še parlamenti v šestih čanic evro območja - v Nemčiji, Avstriji, na Nizozemskem, Finskem, Slovaškem in v Estoniji.

Šele nato pa bodo Grki začeli z uradnim pogajanjem z evropskimi institucijami glede tretjega sklada pomoči. Dokončni sprejem pomoči naj bi tako po besedah Dijsselbloema potrdili šele čez nekaj tednov. V vmesnem obdobju pa naj bi Grčija prejela začasno premostitveno pomoč, s katero bi lahko odplačala zapadle dolgove. 

V primeru, da Grčiji ne bi odobrili novega začasnega programa pomoči, s pomočjo katerega bi odplačala tudi že zapadli 1,6-milijardni kreditni obrok Mednarodnemu denarnemu skladu, bi to najverjetneje pomenilo izstop Grčije iz evroobmočja. Nov trimilijardni obrok pa mora Grčija Evropski centralni banki vrniti že čez en teden.

Cipras dogovor brani

Po nočnem vrhu je Cipras že na poti v Atene, kjer mora do srede parlament sprejeti več zahtevnih reform. Pred odhodom pa je izpostavil, da bo implementacija zakonodaje težka, a naj bi pomenila prestrukturiranje dolga in ustrezno likvidnost domačih bank. "Ukrepi so recesijski, a upamo, da dokaz, da Grexit ni več v igri, pomeni začetek tujih naložb," je še navedel Cipras.

Na Ciprasov dogovor tudi iz Grčije že prihajajo prve kritike, Sirizin minister za delo Panos Skurletis je tako navedel, da more kriviti Grkov, ki bodo le stežka sprejeli dogovor. Navsezadnje so se Grki še pred tednom dni izrekli prav proti tem pogojem. Ne izključuje niti predčasnih volitev.

Cerar zapustil vrh

Okoli sedme ure zjutraj, dve uri pred koncem vrha, je pogajanja zapustil slovenski premier Miro Cerar, ker v Sloveniji gosti generalnega sekretarja zveze Nato Jensa Stoltenberga. V tem času je Slovenijo po pooblastilu zastopal nizozemski premier Mark Rutte.

Cerar pa je pred tem izrecno zahteval, da naj se pri nadaljnji pomoči Grčiji upošteva slovenska velika izpostavljenost do države z vidika deleža bruto domačega proizvoda.

Komentarjev 14
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 11:34 14.julij 2015.

    nadaljevanje na: publishSDS.si

  • h3o 20:26 13.julij 2015.

    in kaj bodo naredili sedaj? spet bodo (bomo) posojali tem grškim nategunom!

  • Marjan Valič 13:55 13.julij 2015.

    nikoli grki tega nebodo dovolili saj niso neumni usi so šli u eu da bi bolše živeli ne pa da bi jih stradali na obroke nemčijo bi morali stradat ne so jo še nagradili da so jo združili in tega ...prikaži več je use kriv gorbačou in regan