Slovenija
12 ogledov

Tanko: Pobeg Tovšakove je bil dogovorjen

Hilda policija.si
Policija Hilde Tovšak v nedeljo ni našla doma, zato jo zdaj išče z mednarodno tiralico ter evropskim nalogom za prijetje in predajo. Po mnenju Jožeta Tanka bo iskanje trajalo dolgo. Fišer ne vidi razloga za odstop.

Generalni državni tožilec Zvonko Fišer je uvedel nadzor nad odločanjem Specializiranega državnega tožilstva v primeru Hilde Tovšak. Fišer pa o odstopu ne razmišlja.

Poročilo o dogajanju je sicer zahteval tudi pravosodni minister Senko Pličanič, pripravljeno pa naj bi bilo do konca maja.  Pličanič je dejal, da bi najprej počakal na odgovor tožilstva, nato pa se bo odločil o nadaljnjih ukrepih. Se bo pa, kot je napovedal, zelo verjetno odločil za razširitev službenega nadzora tudi na sodstvo. Če bi namreč sodišče hitreje odločilo o tem, na kakšen način bo Tovšakova prestajala zaporno kazen v primeru Čista lopata, do tega položaja mogoče ne bi prišlo, je dejal.

"Nekdo bi moral odgovarjati"

"Problem je velik. Tudi odzivi bivših politikov, bivšega ministra kažejo na to, da bi nekdo moral objektivno odgovarjati in ponuditi odstop," je zaplete okoli pobega Hilde Tovšak komentiral vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko.

Dodal je, da obstaja veliko indicev, ki kažejo v smeri, da je v omenjenem primeru šlo za dogovorjen korak. "Čudi me, da se protikorupcijska komisija, ki se navadno ob vsaki drobni zadevi odzove, tokrat ni odzvala, čeprav gre za velik problem," je dejal Tanko. Po njegovem mnenju so se s tem pobegom tudi nekatere osebe, vpletene v posle Vegrada, na nek način zavarovale. Glede samega iskanja pobegle Tovšakove pa Tanko ocenjuje, da bo iskanje trajalo veliko časa in "da bo šlo bolj za igro kot za dejansko iskanje."

Napovedal je še vložitev zahteve za izredno sejo državnega zbora, kjer "bomo skušali predstaviti probleme znotraj pravosodne veje oblasti." Pri poslanski skupini SDS se strinjajo, da bi morala tako Fišer kot Furlan nemudoma odstopiti.

Ni je nikjer

Tovšakovo, nekdanjo šefinjo propadlega gradbenega podjetja Vegrad, policija išče s tiralico, mednarodno tiralico ter evropskim nalogom za prijetje in predajo.

Iskanje je odredilo mariborsko okrožno sodišče, potem ko bi se Tovšakova že v soboto morala vrniti v celjske zapore, a se tam še vedno ni zglasila.

Furlan zamudil

Mariborsko okrožno sodišče je pripor zoper Tovšakovo in soobtoženega Aleša Pangerca odpravilo v petek po uradni dolžnosti, ker je specializirano državno tožilstvo pred časom spremenilo zahtevo za preiskavo.

Šef tožilcev za pregon organiziranega kriminala Harij Furlan je zaradi pomanjkanja dokazov sredi aprila omilil kaznivo dejanje, ki ga je Tovšakovi očital ob njeni aretaciji v začetku marca, tako da Tovšakovi namesto petih let grozijo le še do tri leta zapora.

Furlan bi moral, da bi Tovšakova ostala v priporu neprekinjeno, omiljeno obtožbo proti Tovšakovi sestaviti in poslati na sodišče najpozneje do konca prvomajskih praznikov, česar pa ni storil, zato je moralo sodišče Tovšakovo izpustiti na prostost.

V soboto je sodišče znova odredilo pripor za oba osumljenca. Medtem ko je policija Pangerca že prijela, Tovšakove v nedeljo na njenem domu niso našli.

 

Komentarjev 29
  • malinom 14:08 22.maj 2013.

    Par dni prej so čivkali, da se ji izteče pripor, vsi , ki imajo možgane, so vedeli, da bo odfrčala takoj, ko stopi iz luknje. V petek smo se pogovarjali v firmi in vsi smo vnaprej vedeli, da je jutri- ...prikaži več v soboto ne bo več....pa ni treba bit šlogar za to, samo malo klikerje obrnit.

  • KOJAK 08:33 22.maj 2013.

    Če se kdo odloči narediti red v državi naj javi, prispevam za svinec.

  • vladek 07:00 22.maj 2013.

    Kaj nekdo mora odstopiti,cela vlada mora odstopiti.Poiščite Hildo pri Milančeku in zokiju Naj živi lepa Slovenija