Svet
13 ogledov

Hrvaška v strahu pred napadi Islamske države

Islamska država Profimedias
Varnostne službe na Hrvaškem so dvignile stanje pripravljenosti na najvišji nivo; razlogi so v grožnjah Islamske države, ki naj bi načrtovala napade na območju Balkana.

Kot piše zagrebški Jutarnji list, naj bi Islamska država za napovedane napade na območju Balkana rekrutirala ekstremiste iz Bosne in Hercegovine, Albanije in s Kosova.

Zločin, do katerega je nedavno prišlo v Sarajevu, ko je Enes Omeragić vstopil v stavnico in ubil dva vojaka, je prvi po pariških terorističnih napadih. Zgodil se je v državi, ki jo svetovni politiki že leta označujejo kot “leglo islamistov v srcu Evrope”, navaja Jutarnji list.

PREBERITE TUDI:

S pomočjo svetovnega spleta, družabnih omrežij, radikalnih delov lokalne Islamske skupnosti, so ideje Al Kaide in kasneje Islamske države našle pot do revne in slabo izobražene populacije omenjenih območij. Ko je v Siriji izbruhnila vojna, je bilo že prepozno, izpostavlja Jutarnji list. Sirijo so preplavili muslimanski borci z Balkana; okrog 700 borcev iz omenjenih držav je odšlo v vojno za kalifat. Po dostopnih podatkih je Bosna in Hercegovina četrta na svetu po številu njenih državljanov, ki so se pridružili Islamski državi.

Države Balkana se vse pogosteje omenjajo v video sporočilih džihadistov, ki grozijo, da jih bodo napadli, sežgali, pozivajo domače muslimane, da se jim pridružijo v sveti vojni. Zadnja takšna video objava se je razširila pred nekaj dnevi. “To je objava vojne,” je za Jutarnji list povedal sogovornik iz varnostnih vrst, ki spremlja situacijo.

Jutarnji list še poudarja, da hrvaške obveščevalne službe budno nadzirajo razvoj situacije v širši regiji in da je njihova stopnja pripravljenosti na najvišji ravni. 

Komentarjev 4
  • Dolfi 16:57 01.december 2015.

    Čudno, verjetno niso normalni, ker Cerar še vedno trdi, da sploh ni panike!

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:53 01.december 2015.

    Teroristi bojo udarl tm kjer bo velik medijski pomp pa varnostna luknja. Upam da se Cerar tega zaveda in še pravi čas dvigne stanje pripravljenosti. Ker zdele malo manj kot vabimo teroriste da pridejo s tem ko se obnašamo kot ...prikaži več da smo varni. Teroristi bodo najverjetneje želeli udariti tam kjer se tega ne pričakuje. Kjer preseneti in naredi šok. Verjetno ne bodo zdele šli v Pariz udart kjer je ogromno vojakov na ulicah? Se jim bl splača tam kjer ni zavarovan. Bolano ampak s taktičnega vidika pa je tako.

  • erikkk 09:49 01.december 2015.

    Se še spomnem kako so nedavno izjavljali da ograje ne bo ... potem pa so vse begunce hoteli potisniti v slovenijo ...kr naj jih bo strah ... bi bilo treba prej ukrepat ... isto velja za slovenijo ...