Slovenija
102 ogledov

Inšpektorat zaradi padca betona pod drobnogled vzel železnice in Dars

Poškodba vozila na katerega je priletel kos betona na primorski AC Dars
Zaradi padca betona na voznika na primorski avtocesti je infrastrukturna inšpekcija uvedla nadzor nad Slovenskimi železnicami in Darsom.

Na Inšpektoratu Republike Slovenije za infrastrukturo so nam potrdili, da so inšpekcijski nadzor uvedli na upravljavcem nadvoza, od koder se je na voznika na avtocesti okrušil beton, Slovenskimi železnicami in tudi upravljavcem avtoceste Družbo za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars).

In čeprav je Lojze Bevc z Zavoda za gradbeništvo Slovenije, ki je na pobudo Darsa pregledal nadvoz, povedal, da tovrstne poškodbe lahko nastajajo mesece, tudi leta, je inšpektorat ugotovil, da upravljanju in vzdrževanju tega objektu ni prišlo do nepravilnosti oziroma kršitev.

Poškodba vozila na katerega je priletel kos betona na primorski AC | Avtor: Poslal bralec Poslal bralec
"Železniški nadvoz je bil namreč na podlagi določil Pravilnika o spodnjem ustroju železniških prog, s strani upravljavca redno pregledan konec meseca novembra leta 2015, naslednji periodični pregled pa mora biti opravljen po enem letu," so nam pojasnili in infrastrukturnega inšpektorata. V skladu s pravili so Slovenske železnice izvedle vse predpisane preglede.

Kljub temu pa je inšpektor za železniški promet Slovenskim železnicam odredil dodaten ukrep, in sicer izredni komisijski pregled. Po končanem pregledu pa mora komisija o svojih ugotovitvah sestaviti poročilo z morebitnim predlogom potrebnih ukrepov.

Dars bo zahteval dokazila o vzdrževanju od Slovenskih železnic

V inšpekcijskem nadzoru Darsa, ki je infrastrukturni inšpektorat sam obvestil o nesreči, pa so po besedah inšpektorata ugotovili, da upravljavci s pregledniško službo redno izvajajo tudi vizualne preglede premostitvenih objektov, četudi ti niso v njihovem upravljanju.

"Upravljavec avtoceste DARS je takoj po dogodku dne 28.10.2016 v sodelovanju s pogodbeno strokovno institucijo izvedel odstranitev poškodovane zaščitne plasti na nadvozu in s tem preprečil nadaljnje odpadanje betonskih odkruškov. Prav tako se je zavezal, da bo tudi v nadalje redno spremljal stanje in spremembe na premostitvenem objektu in od upravljavca tega objekta zahteval dokazila o ustreznem vzdrževanju tega objekta," so zaključili na inšpektoratu, po opravljenem inšpekcijskem pregledu.

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • stilist 20:09 11.november 2016.

    DARS ne upravlja s tisto cesto, tako da niso pravi naslov.

  • ode 13:34 11.november 2016.

    Nekdo odgovornih pri DARS si naj ogleda nadvoze nad staro avtocesto mimo Trebnjega. Tam bo zares v kratkem nekdo mrtev.