Svet
294 ogledov

IS: To ni še nič! Strokovnjak za terorizem: Bojim se, da drži.

Eksplozija v Manchestru Profimedias
Preiskava sinočnjega bombnega napada med koncertom v Manchestru se nadaljuje. Uradno odgovornosti za napad ni prevzel še nihče, a pripadniki Islamske države na družbenih omrežjih slavijo in napovedujejo nove napade. Strokovnjaki za terorizem so pred takšnimi napadi svarili že več mesecev. Medtem po 12. uri v Manchestru evakuirali nakupovalni center.

V Manchestru, poroča Daily Mail, so nekaj po 12. uri evakuirali nakupovalno središče Arndale. Med kupci je zavladala panika; nekateri so kričali, drugi jokali, vsi so bežali. Eden izmed očividcev je na Twitterju objavil, da je slišal tudi strele, enega moškega naj bi policija prijela.

Po do zdaj znanih podatkih dogajanje v nakupovalnem središču ni povezano s sinočnjim terorističnim napadom.

V povezavi s sinočnjim napadom, v katerem je umrlo 22 ljudi, so policisti medtem danes na jugu mesta aretirali 23-letnega moškega. Kako je 23-letnik povezan z napadalcem, še ni jasno.

Po besedah premierke Therese May policija verjame, da poznajo identiteto napadalca, vendar pa ne morejo potrditi njegovega imena, je dodala. Potrdila je tudi predhodne navedbe policije, da je bil napadalec na kraju napada sam, vendar pa še ugotavljajo, ali je imel pomočnike in ali je del širše mreže. Napadalec je po njenih besedah razstrelil improvizirano eksplozivno napravo v bližini izhoda iz dvorane, poroča STA.

"Ni še vse končano"

Nekdanji načelnik britanske službe za protiteroristične dejavnosti Chris Phillips je za BBC komentiral, da je bil napad izveden "zelo profesionalno" in pri tem opozoril na veliko verjetnost, da "napad še ni povsem končan".

"Bil bi zelo presenečen, če bi šlo le za en samomorilski pas in če bi bila pri tem napadu na delu le ena oseba. Bojim se, da jih je več in da vse še ni končano." Islamska država medtem po spletnih omrežjih napoveduje, da to ni še nič, da naj se zahodni svet pripravi na nove napade.

PREBERITE TUDI:

Policija medtem še vedno preiskuje sinočnji napad na koncertu Ariane Grande v Manchestru, v katerem je umrlo najmanj 22 ljudi, med njimi tudi otroci. Skrajno nenavadno se zdi, kar so potrdili številni obiskovalci koncerta, in sicer da jih varnostniki in policisti ob vhodu v dvorano niti niso pregledovali, celo da bi v dvorano lahko vstopil kdorkoli.

Obiskovalca Nikola Trochotva je za agencijo AP povedala, da ni bilo nikakršnega nadzora. "Pustili so nas v dvorano, pri čemer ni nihče preveril, kaj sploh nosimo s seboj. Zanimalo jih je le, ali imamo s seboj vodo. Naše torbe niso pregledovali."

Eksplozija v dvorani Manchester Arena je odjeknila ob 23.35 po srednjeevropskem času, glede na navedbe prič je eksplodiralo v izhodni avli ob koncu koncerta. Tako v dvorani, ki lahko sprejme 21.000 ljudi, kot pred njo, kjer so sorodniki čakali na obiskovalce koncerta, je izbruhnila panika. Ljudje so se v paniki po napadu razbežali, med njimi pa je bilo veliko otrok in najstnikov, med katerimi je ameriška pevka zelo priljubljena. Med obiskovalci so bile številne družin.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • MihaPu 13:37 24.maj 2017.

    Respect!

  • MajaB 08:30 24.maj 2017.

    Hvala preteklim in sedanjim politikom ter nevladnim, kvazi humanitarnim organizacijam, ki že dolgo skrbite, da teroristov v Evropi ne bo zmanjkalo. Upam, da se boste vsi skupaj cvrli v peklu. Čim prej.

  • smuc 00:15 24.maj 2017.

    Bil je miren fant in spoštljiv. Bog pomagaj kakšni bodo šele tisti, ki niso mirni in spoštljivi. Jaz bi jih spustil nad politike, da bi jih potem hitro srečala pamet.