Svet
21 ogledov

Ivo Sanader ob prihodu iz zapora obtožil Jadranko Kosor

Sanader iz zapora 24sata
Ivo Sanader po treh letih na prostosti. Za vse je kriva Jadranka Kosor, je dejal ob prihodu iz zapora.

"Zadovoljen sem, da na Hrvaškem obstajajo organi, ki so lahko dokazali, da imamo prav," je ob prihodu iz zapora novinarjem dejal nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader in dodal, da je nezadovoljen z dejstvom, da se lahko kaj takega zgodi na Hrvaškem.

Ivo Sanader | Avtor: 24sata 24sata

"To je končana stvar. Imam nekoliko sodnih postopkov in se bom popolnoma osredotočil nanje," je še dejal novinarjem pred zaporom. Povedal je, da so v zaporu z njim ravnali korektno in ponovil, da stoji za vsem, kar je povedal na sodišču. Ponovil je, da mu nihče ni dokazal kraje denarja, česar ga bremenijo.

 

"Ko sem odstopil (s položaja premierja) sem rekel, da stranki (HDZ) ne gre dobro in da bomo izgubili volitve. To se je tudi zgodilo. Napovedal sem, da se bom bolj angažiral v stranki, sklicano je bilo predsedstvo in izključili so me iz stranke. Jadranka Kosor je poklicala Bajića in zahteval je moj kazenski pregon," je pojasnil svoje videnje začetka sodnih postopkov proti njemu.

Čakali so ga tudi podporniki

Sicer so Sanaderja pred zaporom v Remetincu,  po poročanju hrvaškega spletnega portala 24sata, poleg množice novinarjev in radovednežev, pričakali tudi navdušeni podporniki nekdanjega premierja in prvaka HDZ, s transparentom: "Ata, tvoji otroci te čakajo ( "Ćaća, dica tvoja te čekaju."

Vrhovno sodišče razveljavilo sodbo

Ivo Sanader med poslušanjem obsodbe | Avtor: Pixsell Pixsell

Sodišče v Zagrebu je Sanaderju preiskovalni pripor odpravilo danes, odločitev pa je omenjeno sodišče sprejelo po sodbi hrvaškega ustavnega sodišča, ki je včeraj odločilo, da je vrhovno sodišče nekdanjemu premierju nezakonito podaljšalo pripor, ko je 30. septembra razveljavilo prvostopenjsko sodbo v primeru Fimi media.

Prvoobtoženi Ivo sanader Sanader je bil v tem primeru na prvi stopnji obsojen na devet let zapora, vendar je vrhovno sodišče sodbo razveljavilo. Kljub temu mu je pripor podaljšalo in določilo, da lahko ob plačilu 12,4 milijona kun (1,63 milijona evrov) varščine zapusti zapor.

Zloraba položaja in organiziranje kriminalne skupine

Nekdanjega premierja in še nekaj oseb je sodišče v Zagrebu marca lani obsodilo zaradi zlorabe položaja in pooblastil ter organiziranja kriminalne skupine, ki je prek oglaševalske agencije Fimi media iz javnih podjetij in ministrstev v letih 2003-2009 odtujila najmanj deset milijonov evrov. Denar naj bi končal v žepih posameznikov ali v črnih skladih HDZ, iz katerih so domnevno financirali tudi predvolilne kampanje.

 

 

Preberite še: 

  1.  Vrhovno sodišče razveljavilo obsodbo proti Ivu Sanaderju,
  2.  Bivši premier za devet let v zapor

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:37 26.november 2015.

    Hrvatje so isti k mi ko gre za sodstvo očitno. Tok enih lepih in na videz učinkovitih ukrepov pristojnih ..tako policije kot tudi tožilstva in sodstva.....no evo ... na koncu pa ni iz tega nič. En mega šov za male ...prikaži več ovčice. Na koncu so pa taveliki preveliki da bi propadli. Isto pri podjetjih. In zakaj se mi ne rešimo korupcije? Ker je naš sodni sistem koruptiven že po svoji naravi.

  • Žurnalček 19:50 25.november 2015.

    Sicer je to pravilno slovnično prevedeno ampak ni prevedeno smiselno pravilno. Pravilni prevod bi bil" Oče čakajo te tvoji učenci " pod pojmom učenci se pa razume kriminalci in lopovi , ki jih je on sam to naučil in jim to tudi omogočil.

  • Poldek 16:22 25.november 2015.

    Isto kot pri nas!!!