Slovenija
56 ogledov

Iz Grčije v Slovenijo danes novih 18 prebežnikov

Prihod beguncev Ministrstvo za notranje zadeve
V okviru premestitev iz Italije in Grčije je v Slovenijo danes prispelo 18 prebežnikov, še 14 pa jih pričakujejo prihodnji teden. Gre za državljane Sirije in Iraka, nastanjeni pa bodo v azilnem domu.

Skupaj z omenjenimi 32, ki so Slovenijo prišli danes in bodo prihodnji teden, bo v našo državo tako prispelo 75 prebežnikov od skupno 567, predvidenih v okviru premestitev.

Poleg omenjenih naj bi se v Slovenijo trajno priselilo še 60 beguncev. Po prvotnih načrtih naj Slovenija v tem okviru sprejela 20 ljudi, a je vlada prejšnji teden odločila, da bomo sprejeli še 40 sirskih beguncev,  ki se jim lahko prizna status begunca.

Poostren nadzor

Na ministrstvu sicer v luči negotovih razmer v Turčiji, politične krize v Makedoniji, kopičenja migrantov v Srbiji in krepitve migrantske poti preko Sredozemskega morja v Italijo pozorno spremljajo razmere. Kot zagotavljajo, izvajajo poostren nadzor tako na meji s Hrvaško kot tudi v notranjosti države.

Sprejemni in namestitveni centri v pripravljenosti

Madžarsko-srbsko mejo dnevno prestopi tudi do nekaj sto migrantov, čeprav je Madžarska zaradi ugodne konfiguracije terena ograjo lahko postavila vzdolž celotne meje, pojasnujejo na ministrstvu za notranje zadeve. V pripravljenosti ostajajo tudi nekateri sprejemni oz. namestitveni centri, in sicer v Dobovi, na Šentilju in v Lendavi. Kot ocenjujejo na ministrstvu, bodo razmere v prihodnje odvisne od številnih dejavnikov, med drugim od učinkovitosti dela Frontexa, odnosa Turčije do tega vprašanja ter od varnostnih in politično-ekonomskih ter socialnih razmer v Siriji in drugih izpostavljenih državah.

Mednarodno zaščito priznali 69 osebam

Od 17. septembra lani, ko so Slovenijo prvič dosegle množične migracije, pa do minulega ponedeljka, 8. avgusta, je po podatkih notranjega ministrstva prošnje za mednarodne zaščito vložilo 842 ljudi. Letos so mednarodno zaščito po aktualnih podatkih ministrstva priznali 69 osebam.

V Sloveniji se trenutno nahaja 276 prosilcev za mednarodno zaščito, večina teh je v Azilnem domu v Ljubljani (153). V izpostavi Azilnega doma v Ljubljani jih je še 62 in v izpostavi v Logatcu 28. Izven azilnega doma je 19 prosilcev, razseljenih pa je 14.

Komentarjev 30
  • dragec 08:55 11.avgust 2016.

    MOGOČE TE JE NAREDU JAŠARI

  • Žurnalček 06:50 11.avgust 2016.

    Pizduni politični vključno s Frau , kaj nam hočete na mala vrata povedat !!!

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 22:43 10.avgust 2016.

    Mene begunci ne motijo, saj nisem še nobenega videl, pa tudi njihovega vzdrževanja ne plačam jaz.