Slovenija
25 ogledov

Izgubljeni tavajo po Griču

Razno 21.10.13, kolona tovornjakov, dars, promet, zastoj, gneca, foto: Zurnal24
1/2
Žurnal24 main
Tuji tovornjakarji tudi mimo šole in čez naselje, ker iščejo Dars.

"Odkar so podražili cestninjenje tovornjakov, je v okolici Darsa na Griču nevzdržno. Včasih tu sploh ni bilo tovornjakov, zdaj jih pride 20 naenkrat, ki tu ustavljajo, obračajo, stojijo, prenočujejo ... Tako se tovornjaki iz Romunije, Poljske in Ukrajine, ker verjetno zaidejo, vozijo mimo Osnovne šole Vrhovci, kjer je vsak dan ob cesti na desetine otrok, in čez strnjeno naselje. Poleg tega parkirajo na pločnikih in zelenicah, nihče pa nič ne ukrepa," je ogorčen bralec.

Ljubljanski policisti do dejali, da so s težavami občanov seznanjeni. Zagotovili so, da ukrepajo, če ugotovijo kršitev cestnoprometnih pravil, a opozorili, da samo kaznovanje voznikov tovornjakov v tem primeru ne bo rešilo težav.

Iščejo Darsov center

Koliko so jih v zadnjem mesecu na tem območju kaznovali, ni znano, ker so v statistiki zajeti vsi vozniki, ki so kršili cestnoprometna pravila, ne le vozniki tovornjakov, je pojasnil Vinko Stojnšek, predstavnik za odnose z javnostmi Policijske uprave Ljubljana. Dodal je, da so policisti, ko so kaznovali kršitelje na cestah v širši okolici Griča in Vrhovcev, zaznali, da so se vozniki tovornjakov, predvsem tujci, izgubili med iskanjem cestninskega uporabniškega centra direkcije za avtoceste (Dars) in posledično zapeljali na območja, kjer je prepovedan promet za tovorna vozila.

O tem so obvestili tudi Dars, a z njihovimi morebitnimi ukrepi, kako bi to izboljšali, niso seznanjeni. Prav tako so Mestni občini Ljubljana, ki je upravljalka ceste, predlagali, naj postavi prometno signalizacijo, ki bo prepovedala ustavljanje in parkiranje na cesti med izvozom z avtoceste do izpostave Darsa na Griču.

Dars: V skladu s predpisi

Na Darsu so povedali, da je trenutna prometna signalizacija v skladu s predpisi, kljub temu pa bodo preverili, kako jo je mogoče izboljšati, da vozila ob prihodu ali odhodu z Griča ne bodo zgrešila poti. Priznali so, da so v prvih dneh po nedavni spremembi cen cestnine za tovornjake zaznali povečan obisk voznikov tovornjakov v centru na Griču, ob tem pa opozorili, da vozniki tovornjakov, ki so z zahodne ljubljanske obvoznice namenjeni v stavbo Darsa, obvoznico zapustijo na priključku Brdo in do Griča ne vozijo čez naselje.

Kot so zatrdili, so poskrbeli tudi za to, da vozniki tovornih vozil ne parkirajo več na in ob cesti, vendar je iz videa bralca razvidno, da temu ni tako.

Komentarjev 6
  • Žurnalček 09:43 23.oktober 2013.

    Cesta po kateri se vozijo teli zgubljenci ni magistralka ampak vaška ulica , ki ni delana za takšne obremenitve , niti po širini ne odgovarja za prevoz le te z šleperji. Promet za šleperje in prikolice je pa poleg tega ...prikaži veča še prepovedan. Vama Prekmurca kaj ni jasno ?

  • Žurnalček 09:03 22.oktober 2013.

    Stvar je malo passe , ker so na zelenici pred DARS-om že uredili parkirišče , tako da jih parkirane na cesti ni več moč videti. Problem , ko zaidejo in vozijo preko Vrhovcev pa ostaja. Mene čudi samo to ...prikaži več , zakaj morajo tovornjakarji pridet v DARS in jebat gume in kamione pri obračanju ,poleg vseh cestninskih postaj , ki jih DARS ima. A ne more ena pićka premakniti svoje riti in prided z svojo pisarno na AC , da tovornjakarji to uredijo mimogrede , ne pa da nastaja taja jebada na Griču. Kaj a zdaj bo vsa Evropa , ki vozi po AC Slovenije prišla na Grič, po neki hurčevi račun ali dokument.

  • zalostno123 23:54 21.oktober 2013.

    Upam, da se bodo začeli čez parlament vozit,...le tako bo lahko mir pred teh nesposobnih politikih.... SE PA ZELOOOOOOO STRINJAM Z SOFTUNDSICHER-JEM