Zdravje > Otrok
34 ogledov

Po odhodu iz porodnišnice ne dojijo več

dojenje Žurnal24 main
Po raziskavi Nacionalnega inštituta za javno zdravje pri šestih mesecih v Sloveniji izključno doji 0,6 odstotka mamic.

Kot kažejo nekateri dosegljivi podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje NIJZ, dojenje v Sloveniji še vedno ni skladno s priporočili o izključnem dojenju otročka do zaključenega šestega meseca dojenčkove starosti. Po podatkih Perinatalnega informacijskega sistema NIJZ je pri nas v letu 2012 ob odpustu iz porodnišnic dojilo 96,9 odstotkov mater, podatek pa zajema polno in delno dojenje.

"Po odpustu iz porodnišnic pa dojenje upade. Do tretjega meseca dojenčkove starosti se po nekaterih delnih podatkih izključno s pripravljenimi nadomestki hrani že skoraj tretjino vseh dojenčkov," pravijo. Po raziskavi HRAST pri šestih mesecih v Sloveniji izključno doji 0,6 odstotka mamic. 

Prireditve ob tednu dojenja

"Materino mleko je dojenčkova naravna hrana, ki po vsebini in količini ustreza otrokovim potrebam. Materino mleko tudi ščiti otroka pred boleznimi in zmanjšuje možnost alergičnih reakcij," pravijo na NIJZ in dodajajo, da nobena druga hrana ni primernejša. Maščobe, beljakovine, ogljikove hidrate, soli in vitamine, ki so v materinem mleku, otrokov organizem bolje porabi kot iz drugih mlečnih pripravkov. Pravijo, da so encimi in hormoni, ki jih vsebuje materino mleko, pomembni za rast in razvoj otroka. 

Društvo svetovalcev za laktacijo in dojenje Slovenije ob tednu dojenja pripravlja različne prireditve, namenjene promociji dojenja. Kot poudarjajo v društvu, je to naraven in najprimernejši način hranjenja in sobivanja otrok z materami. Vodilna misel letošnjega tedna dojenja je Dojenje - zmaga za vse življenje. Svetovna zdravstvena organizacija, Unicef in zdravstvena stroka priporočajo izključno dojenje v prvih šestih mesecih otrokovega življenja, čemur naj sledi pravočasno, primerno in varno dopolnilno hranjenje ob nadaljevanju dojenja dveh let ali dlje.

Svetovna zveza za podporo dojenju WABA svetovni teden dojenja sicer obeležuje prvi teden v avgustu, a številne organizacije zaradi poletne odsotnosti ljudi tak teden organizirajo prve dni oktobra. Tudi v društvu svetovalcev za laktacijo in dojenje v teh dneh pripravljajo številne aktivnosti.

Skupaj z Nacionalnim odborom za spodbujanje dojenja pri Unicefu v petek v Laškem pripravljajo strokovno srečanje o dojenju in laktaciji. Namen strokovnega srečanja je aktivna izmenjava izkušenj o dojenju in materinemu mleku. V Osrednji knjižnici Celje že v četrtek pripravljajo predavanje z naslovom Dojenje - Izziv sodobne ženske. V drugih zdravstvenih ustanovah po Sloveniji bodo v tednu dojenja več informacij o pomenu dojenja ponudili predvsem z zloženkami in plakati. V Splošni bolnišnici Novo mesto bodo postavili stojnico, na kateri bo mogoče dobiti več informacij o pomenu dojenja. 

Druge vsebine s področja zdravstva najdete tukaj.

Komentarjev 1
  • Igor Đukanović 14:23 01.oktober 2014.

    Dvomim, da je vpliv same bolnice na dojenje res tako velik. Enostavno se po dolgem obdobju popularizacije komercialnih nadomestkov premalo poudarja pomen dojenja. Katerih jumbo plakatov ste videli v celem letošnjem letu več: za dojenje ali za politiko? ;)