Slovenija
35 ogledov

Izkorišča vsak peti

Brezposelni. Petina najde službo v enem mesecu po izteku nadomestila.

Nadomestilo za brezposelne je izkoriščal vsak peti brezposelni. Od skupaj 61.010 brezposelnih, ki so se zaposlili lani, se jih je namreč kar 11.765 zaposlilo v manj kot enem mesecu po izteku pravice do nadomestila. Mogoče je sicer tudi, da so imeli le srečo.

"Skoraj ne morem verjeti, da v času prejemanja nadomestila niso dobili nobene ponudbe za službo, takoj potem pa ja," je to pred časom komentiral minister za delo Andrej Vizjak. V treh mesecih po izteku pravice do denarnega nadomestila se je zaposlilo 16.334 brezposelnih ali več kot četrtina, kažejo podatki zavoda za zaposlovanje.

Tretjina se zaposli že prej

Skoraj tretjina brezposelnih se sicer zaposli, še preden nadomestilo usahne. Ti so nadomestilo prejemali v povprečju tri mesece, pravico pa bi ga imeli prejemati še pet mesecev.

Med mlajšimi od 30 let, ki so se lani zaposlili, je bilo kar 60 odstotkov takih, ki niso bili upravičeni do nadomestila. Starejši od 50 let nadomestilo večinoma prejemajo dlje, pogosto več kot eno leto. Med njimi so štirje od desetih ob vnovični zaposlitvi še vedno prejemali nadomestilo, skupaj pa se jih je lani zaposlilo več kot štiri tisoč.

statistika | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Komentarjev 3
  • izolan 22:31 16.april 2012.

    Sam sem v treh mesecih prijave na zavodu prejel zgolj 1 (ENO) ponudbo za delo, pa še to za 4 ure tedensko. Po izteku nadomestila sem se odjavil iz zavoda... ker je očitno samo sebi namen, pomagat pa si je treba sami.

  • vest 22:04 16.april 2012.

    Močno se strinjam z Vizjakom vendar imam v mislih drugo kategorijo brezposelnih, ki prejemajo nadomestilo v krepko drugačnem znesku. Tu mislim na poslance, ki ne pridejo skozi volilno sito in se v celotnem številu napajajo na 100 % nadomestilu. Prve ...prikaži več dni po preteku leta prejemnja pa čudežno dobijo zaposlitev v raznih državnih službah - nikakor ne v gospodarstvu, ker bi tam morali delati.

  • erikkk 09:52 16.april 2012.

    Uhh še več je tega izkoriščanja kot je dejansko ugotovljeno ...