Svet
37 ogledov

Izpoved ženske, ki je bila pod plazom ujeta 58 ur

Italija plaz hotel EPA
"Sem Giorgia in sem živa," so besede, ki jih je prve povedala reševalcem, ki so jo po 58 urah rešili iz zasutega hotela v italijanskih Abrucih.

Dvaindvajsetletna Giorgia Galassi je ena devetih ljudi, ki so jih reševalci potegnili iz plazu, ki je zasul hotel Rigopiano pod goro Gran Sasso. Ko se je sprožil plaz, je bila Giorgia skupaj z zaročencem v avli hotela, kjer sta čakala na evakuacijo po potresu, ki je tisti dan prizadel regijo. "Vse se je porušilo in nič mi ni bilo jasno," je povedala za Corriere della Sera. 

Ko se je zavedla, je ugotovila, da se je avla spremenila v kupolo s štirimi votlinami. Prepričana je bila, da je plaz hotel odnesel. "Vse je bilo temno. Iz zunanjosti ni bilo slišati nobenega zvoka, naši glasovi pa so odmevali." 

Slišala je žensko, ki je klicala svojega zaročenca, moškega, ki je poškodovan kričal v bolečinah, mamo, ki se je oklepala sina in klicala hčerko. "Otroci so se držali zelo dobro. Nisem jih slišala jokati," je povedala Giorgia, ki so jo solze večkrat premagale. K sreči je bil ob njej zaročenec, ki je njo in druge vzpodbujal in ni podvomil v njihovo rešitev. V času, ko so bili ujeti, so ostali brez hrane. Pomagali so si s snegom, ki jih je po njenih besedah rešil. 

Ko so se do njih prikopali reševalci, je v odgovor na njihove klice dejala: "'Sem Giorgia in sem živa.' To je bila najlepša stvar, ki sem jih kdajkoli izrekla". 

Italija plaz hotel | Avtor: EPA EPA

120.000 ton s hitrostjo 100 kilometrov na uro

Reševalci še vedno upajo, da bodo našli morebitne preživele. Štirindvajset ljudi še vedno pogrešajo. Do sedaj so našli pet trupel. Reševalna akcija teče že četrti dan, težave pa jih povzroča slabo vreme, ki ovira reševalce. 

Oblasti pravijo, da je plaz v hotel udaril s hitrostjo 100 kilometrov na uro, sprožilo pa naj bi se 120.000 ton snega. Plaz je v sredo popoldne pod seboj pokopal hotel. Reševalci pa so se do prvih preživelih dokopali v petek. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Žurnalček 18:47 23.januar 2017.

    Budala si ti , ker ne veš da sneg ni obstojen pri temperaturi nad +1°C !

  • YACKO 10:30 23.januar 2017.

    Ti si budala...res. Pa kdo te je naredu....kaksen vesoljček al.....

  • RM 20:40 22.januar 2017.

    Po mnenju nekaterih inštitucij ,ta hotel sploh ne bi smel biti na tisti lokaciji.. iz majhnega zavetišča ,je zrasel hotel.