Slovenija
36 ogledov

Jaklič hoče nazaj naziv magister

Marko Jaklič (Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
Marko Jaklič je po tem, ko so mu novembra odvzeli naziv magistra, 4. januarja sprožil upravni spor. Zahteva, da se mu vrne magistrski naziv. V tem primeru "gre za kafkovski proces", pravi njegov odvetnik Matej Erjavec.

Slednji je prepričan, da je bil že sam postopek ugotavljanja, ali je Jakličeva magistrska naloga plagiat, sporen, in sicer tako glede tega, da Jaklič do njihovega posredovanja sploh ni bil vabljen na zaslišanje, kot tega, da so zaslišali le nekatere priče, poroča Planet.siol.net.

Pred komisijo se je tako pojavil le soavtor ene od dveh spornih študij Boštjan Aver, od Mića Mrkaića pa je dobila le pisni zagovor, da nima nič s tem. Na pisna vprašanja je enako odgovoril Gregor Artač, sam Jaklič pa ni imel možnosti, da bi ju tudi sam kaj vprašal.

"Moteče je bilo, da so se spravili na Marka Jakliča v inkvizicijskem smislu. Verjemite, da ima ob vseh odprtih postopkih že debelo kožo, samo tukaj gre dejansko za 'kadija tuži, kadija sudi', gre za kafkovski proces," je dejal Jakličev odvetnik.

Prepisoval od samega sebe

Odvetnik tako trdi, da je Jaklič v nalogi objavil svoja izhodišča, ki so napisana na 17 straneh, medtem ko nadgrajena različica, kjer je soavtor tudi Aver, vsebuje okoli 40 strani.

"Aver je po tem, ko smo ugotovili, da so ga spraševali o osnovni različici, podal notarsko overjeno izjavo, da je kot soavtor sodeloval pri nadgradnji, medtem ko je tistih 17 strani, ki so v sodnem spisu, dejansko Jakličevo delo." Po tej logiki, kot opozarja Erjavec, je Jaklič prepisoval od samega sebe.

Pri ohranitvi magistrskega naziva bi lahko Jakliču pomagal tudi zastaralni rok. "Čeprav statut univerze ne ureja zastaralnega postopka odvzema naslova, pa je po zakonu o upravnem postopku vodenje po več kot šestih letih nedopustno," je še prepričan Jakličev odvetnik. Jaklič je magisterij zagovarjal julija 2005, novembra pa je dobil potrdilo oziroma diplomo. Od dejanja je tako preteklo že več kot šest let.

Komentarjev 8
  • Trsten 09:42 13.januar 2012.

    Tak goljufivec in cinik ne more biti direktor.

  • nostradamus 06:38 13.januar 2012.

    njemu mogoce ima botra ki ima izkusnje z solskimi ministri tebi pa saj ves kak kirurg stisne siv ali dva pa brez zamere

  • pipo444 23:57 12.januar 2012.

    Neverjetno. Želi kot prvi na svetu po sodni poti postati magister. Ta človek je res dno od dna.