Slovenija
125 ogledov

Junak Slovenije 2011 je mladi Jakob Lozar

Junak Slovenije 2011
1/47
Žurnal 24
Izbor. Predsednik Türk razglasil 13-letnega zmagovalca Žurnalove akcije.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Junaki. Hrabrost, pogum, junaštvo. S temi besedami so člani posebne komisije, ki je izbirala zmagovalca Žurnalove akcije Junak Slovenije, opisali Jakoba Lozarja. Trinajstletnik je poleti rešil življenje utapljajočemu se vrstniku in si tako zaslužil naziv junak Slovenije 2011.

"Nič nisem razmišljal"


“Ostal sem brez besed. Tega nisem pričakoval, saj so bili tudi drugi zelo junaški. Mislil sem, da bodo imeli prednost,” je prve občutke po razglasitvi strnil mladi Črnomaljčan. Kot je povedal, o svojem junaštvu ni veliko razmišljal. “Videl sem, da fant hlasta za zrakom in potrebuje pomoč. Skočil sem v morje in ga odvlekel na kopno,” je opisal reševanje v Zadru.

"Jakob je lahko idol"

“Pomislite, 12-letnik je rešil in tvegal življenje. Od tako mladega tega ne bi pričakovali. Seveda to velja za vse junake, ki so reševali iz težkih okoliščin. To so zgodbe, ki jih je treba povedati,” je dejal častni pokrovitelj Žurnalove akcije, predsednik države Danilo Türk. “Zdi se mi, da je Jakob zelo pogumen fant, in upam, da bo med vrstniki idol in mu bo še kdo sledil,” pa je o izboru dejala lanska nominiranka za junakinjo Slovenije Katja Klinar.

Zahvalil se mu je

Jakobovo pogumno dejanje je lani odmevalo tako v hrvaških kot v slovenskih medijih. Dvanajstletni šolar Osnovne šole Loka Črnomelj je bil s starši na počitnicah v Zadru, ko je med počitnikovanjem opazil utapljajočega se dečka. Brez pomisleka je skočil v vodo in mu pomagal, ko je nesrečnik hlastal za zrakom. "Takrat v bistvu sploh nisem nič razmišljal, samo skočil sem v vodo. Kasneje pa – ja, sem pomislil, da bi se lahko oba poškodovala ali pa bi me lahko on povlekel s sabo, če ga ne bi prav prijel," nam je po junaškem dejanju dejal junak Slovenije 2011 Jakob Lozar.

Fant se mu je, ko je prišel k sebi, zahvalil. Njegov oče mu je ponujal celo denar, ki ga je Jakob zavrnil. Na koncu je vseeno pristal na to, da sprejme sto kun – za sladoled. Hvaležni oče mladega Hrvata se je Jakobu sicer zahvalil z besedami, da bi njegov sin brez njegove pomoči zagotovo umrl.  Na mladega junaka so ponosni tudi njegovi starši in babica.

Pohvalo si zaslužijo tudi drugi finalisti

Matjaž Koritnik. Reševalec iz vode na sevniškem kopališču je rešil utapljajočega se dečka.

Mehmed Telalović in Andželko Lučić. Policista sta iz ledene Ljubljanice rešila moškega.

Robert Marin in Peter Murko. Iz Drave sta rešila žensko, ki je vanjo skočila s Starega mostu v Mariboru.

Zlatko Pulko. Vrhunski odbojkar je med sprehodom na Bledu iz vode rešil moškega, za katerega je večina mislila, da plava mrtvaka.

Cristian Pugliese. Izolski ribič je rešil kolega, ki mu je 193-metrska ladja prepolovila barko. Na kopno je pomagal tudi njegovemu psičku.

Zavarovalnica  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Komentarjev 3
  • mia 07:43 21.marec 2012.

    tudi jaz sem vesela, da je priznanje dobil najmlajši. naj bo vzor ne samo mladini, ampak tudi nam malo starejšim. čestitke Jakobu

  • Stolp 20:28 20.marec 2012.

    Bravo, tudi jaz čestitam Jakobu! In ostalim kandidatom tudi!Bi se pa vprašal, kaj so delali drugi? Verjetno kot je v navadi, samo gledali:"Lej ga, lej ga lej ga, unga tm u vodi, kaj pa un neki ...prikaži več kril z rokami. A je mau zmešan!""Pa neki se dere...mislm kva mu pa je!""Ka se pa ti dereš, k bi rada moja hčerkica(njegova sveta princeska) spala? A pridem tja! Boš tok dobil eno okol ušes!""A jaaa, a utaplja se? Zanimivo..."

  • KOJAK 19:48 20.marec 2012.

    BRAVO Jakob in BRAVO starši za njegovo vzgojo.