• Pet 17 do 31 °C
  • Sob 20 do 29 °C
  • Ned 19 do 25 °C
več na vreme.net

Junak Slovenije 2011

3 komentarji

Junak Slovenije 2011 je mladi Jakob Lozar

Izbor. Predsednik Türk razglasil 13-letnega zmagovalca Žurnalove akcije.

Tjaša Pureber / Ljubljana

/ Osveženo:

 
Junaki. Hrabrost, pogum, junaštvo. S temi besedami so člani posebne komisije, ki je izbirala zmagovalca Žurnalove akcije Junak Slovenije, opisali Jakoba Lozarja. Trinajstletnik je poleti rešil življenje utapljajočemu se vrstniku in si tako zaslužil naziv junak Slovenije 2011.

Naj junaki opravljajo svoje delo zavestno kot življensko poslanstvo ali pa priskočijo na pomoč v hipu, podzavestno: veliki ljudje so. Vsi bi jim morali slediti.

Odgovorni urednik Žurnala Matej Košir
"Nič nisem razmišljal"


“Ostal sem brez besed. Tega nisem pričakoval, saj so bili tudi drugi zelo junaški. Mislil sem, da bodo imeli prednost,” je prve občutke po razglasitvi strnil mladi Črnomaljčan. Kot je povedal, o svojem junaštvu ni veliko razmišljal. “Videl sem, da fant hlasta za zrakom in potrebuje pomoč. Skočil sem v morje in ga odvlekel na kopno,” je opisal reševanje v Zadru.

"Jakob je lahko idol"

“Pomislite, 12-letnik je rešil in tvegal življenje. Od tako mladega tega ne bi pričakovali. Seveda to velja za vse junake, ki so reševali iz težkih okoliščin. To so zgodbe, ki jih je treba povedati,” je dejal častni pokrovitelj Žurnalove akcije, predsednik države Danilo Türk. “Zdi se mi, da je Jakob zelo pogumen fant, in upam, da bo med vrstniki idol in mu bo še kdo sledil,” pa je o izboru dejala lanska nominiranka za junakinjo Slovenije Katja Klinar.

  •  

    Če tudi vi poznate koga, ki se je izkazal z izjemnim dejanjem, nam lahko pišete na naveza@zurnal24.si ali dezurni@zurnal24.si.

Zahvalil se mu je

Jakobovo pogumno dejanje je lani odmevalo tako v hrvaških kot v slovenskih medijih. Dvanajstletni šolar Osnovne šole Loka Črnomelj je bil s starši na počitnicah v Zadru, ko je med počitnikovanjem opazil utapljajočega se dečka. Brez pomisleka je skočil v vodo in mu pomagal, ko je nesrečnik hlastal za zrakom. "Takrat v bistvu sploh nisem nič razmišljal, samo skočil sem v vodo. Kasneje pa – ja, sem pomislil, da bi se lahko oba poškodovala ali pa bi me lahko on povlekel s sabo, če ga ne bi prav prijel," nam je po junaškem dejanju dejal junak Slovenije 2011 Jakob Lozar.

  •  

    Lani je Junak Slovenije postal Rok Vori. Tedaj 16-letni pogumnež je preprečil umor sosede in njene hčerke, ki se ju je s sekiro lotil njun mož oziroma oče.

Fant se mu je, ko je prišel k sebi, zahvalil. Njegov oče mu je ponujal celo denar, ki ga je Jakob zavrnil. Na koncu je vseeno pristal na to, da sprejme sto kun – za sladoled. Hvaležni oče mladega Hrvata se je Jakobu sicer zahvalil z besedami, da bi njegov sin brez njegove pomoči zagotovo umrl.  Na mladega junaka so ponosni tudi njegovi starši in babica.

Pohvalo si zaslužijo tudi drugi finalisti

Matjaž Koritnik. Reševalec iz vode na sevniškem kopališču je rešil utapljajočega se dečka.

Mehmed Telalović in Andželko Lučić. Policista sta iz ledene Ljubljanice rešila moškega.

Robert Marin in Peter Murko. Iz Drave sta rešila žensko, ki je vanjo skočila s Starega mostu v Mariboru.

Zlatko Pulko. Vrhunski odbojkar je med sprehodom na Bledu iz vode rešil moškega, za katerega je večina mislila, da plava mrtvaka.

Cristian Pugliese. Izolski ribič je rešil kolega, ki mu je 193-metrska ladja prepolovila barko. Na kopno je pomagal tudi njegovemu psičku.

 

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarji (3)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima