Slovenija
61 ogledov

Jakovica odrezana od sveta

Poplavljeno Planinsko polje Žurnal24 main
Do konca tedna se lahko gladina vode na Planinskem polju dvigne še za 50 centimetrov.

Gladina vode na Planinskem polju je sicer včeraj naraščala nekoliko počasneje kot v preteklih dneh; po besedah predsednika Gasilske zveze Postojna Marka Simšiča je naraščala od 0,5 centimetra do enega centimeter na uro. A napovedi so še vedno slabe, pravi. "Glede na vremensko napoved lahko do konca tedna pričakujemo, da se bo gladina vode še naprej zviševala," je zapisal.

Jakovica odrezana

Voda pa je včeraj zalila nasip do zaselka Jakovica, ki je vas povezoval z Lazami in širšim območjem. V Laze je zato še isti dan na pomoč prišlo več različnih služb. Razmere so si v sredo ogledali tudi predstavniki Uprave RS za zaščito in reševanje in civilne zaščite ter obljubili pomoč pri zagotavljanju materiala za vzpostavitev cestne komunikacije z Jakovico.

Za poplavljeno območje Planinskega polja, ki meri približno 1.100 hektarjev, pričakujejo, da se bo količina vode povečevala, dokler bo pritok večji od odtoka, ostala pa naj bi še dolgo v spomladanske mesece.

"Ljudje ne bodo pozabljeni"

Laze je obiskal tudi predsednik države Borut Pahor, ki je prebivalcem zagotovil, da ne bodo pozabljeni. "Seveda je razumljivo, da ljudem, ki so že od 31. januarja tako ali drugače v stiski, zmanjkuje potrpljenja, ko se počutijo za hip pozabljene," je dejal predsednik.

Ob tem je dejal, da bo treba preveriti, ali je mogoče z nekaterimi ravnanji dolgoročno preprečiti, da se prebivalci vnovič znajdejo v takih razmerah, kot so se tokrat. Napovedal je, da bo glede tega govoril z vodstvom Slovenske vojske aprila, ko mu bodo poročali o stanju pripravljenosti. Vnovič je izpostavil neurejen položaj gasilcev in ostalih prostovoljcev, ki pomagajo na terenu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.