Šport > Nogomet
22 ogledov

V Slovenca uprtih milijardo oči

(Bayern München - Atlético Madrid) EPA
Jan Oblak je postal tretji Slovenec, ki bo zaigral v finalu Lige prvakov.

Torkovo napredovanje madridskega Atlética v finale Lige prvakov na krilih Jana Oblaka je razveselilo tudi slovenske navijače. Od letošnjega leta prvi vratar slovenske reprezentance se je znova izkazal, ubranil deset strelov, med njimi tudi enajstmetrovko Thomasu Müllerju.

Od Slovencev sta se v finale najelitnejšega klubskega tekmovanja do sedaj prebila Srečko Katanec in Zlatko Zahović. Prvi je s Sampdorio leta 1992 po podaljšku klonil proti Barceloni (1:0), drugi pa je leta 2001 po streljanju enajstmetrovk v dresu Valencie izgubil prav proti Bayernu.

Največja tekma sezone

Kako odmevno je igranje v finalu Lige prvakov, povedo številke, ki so povezane s tem dogodkom. Zaenkrat je bil najbolj gledan finale leta 2014 med madridskima rivaloma Realom in Atléticom, srečanje iz Lizbone je v živo spremljalo okrog 380 milijonov gledalcev.

Gre le za televizijske gledalce, torej za podatke lastnikov pravic za predvajanje Lige prvakov v posameznih državah. Finale leta 2013 med Bayernom in dortmundsko Borussio si je ogledalo 360 milijonov televizijskih gledalcev v več kot 200 državah. 

Seveda pa vsi tekme ne spremljajo prek televizije, množice tekmi sledijo prek računalnika, telefona ali tablice, še dodatni milijoni pa si ogledajo vsaj vrhunce najbolj pomembne klubske tekme v sezoni. Zlahka bi lahko trdili, da skupna številka gledalcev finala preseže pol milijarde.

Že drugi finale za Oblaka

Vse skupaj je za Slovence posebej zanimivo zaradi Oblaka, ki bo zaradi sloga igre Atlética gotovo spet imel pomembno vlogo. To za 23-letnega Škofjeločana sicer ne bo njegov prvi evropski finale, pred dvema letoma je namreč v dresu Benfice po enajstmetrovkah klonil v finalu Lige Evropa proti Sevilli.

V rani fazi kariere ima Oblak skupno že 16 nastopov v Ligi prvakov in dva evropska finala, medtem ko nič manj navdušujoči vratar Samir Handanović še vedno čaka na svojo prvo tekmo med evropsko elito.

Bo šlo v tretje rado?

Atlético bo v finalu igral tretjič, dvakrat so njegovi navijači povsem strti zapuščali prizorišče odločilnega obračuna. Leta 1974 so z Bayernom povedli v podaljšku, Bavarci pa so (tekma je bila v Bruslju) v 120. minuti izenačili in ponovljeno tekmo (takšna so bila takrat pravila) visoko dobili (4:0). 

Leta 2014 je moštvo Diega Simeoneja več kot 60 minut vodilo proti Realu, potem pa je v 93. minuti izenačil Sergio Ramos in prinesel podaljšek, v katerem je "beli balet" razbil mestne tekmece (4:1).

Zaslužili že ogromno

Ne glede na vse pa so Madridčani že odlično zaslužili. Samo z nagradami Uefe so z uvrstitvijo v finale na svoj račun pospravili 47,5 milijona evrov, z zmago v Milanu (28. maja) bi zaslužili še 4,5 milijona več. 

Zajeten kupček denarja bo v žepe Colchonerosov romal tudi z naslova marketinških pravic. Skupno bo Uefa klubom razdelila 482,9 milijona evrov, Atlético bo od tega dobil več kot 25 milijonov.

 
Komentarjev 1
  • mihatirs 11:52 04.maj 2016.

    Ampak Srečko še vedno prav da je Sarma boljši in bi Oblak gnil na klopi slovenske reprezentance...to ti velik pove o usposobljenosti našega selektorja!