Slovenija
173 ogledov

Janša zapel še z duhovnikom

slovenija 20.06.2011 Jansa, Matoz, novinarska konferenca predsednika SDS Janeza Boštjan Tacol
Janez Janša je na Twitterju zapel še z duhovnikom Brankom Cestnikom.

Cestnik je v intervjuju za Mladino povedal, da bi moral Janša oditi, ne zaradi sebe, ampak zaradi tega, ker smo kot družba z njegovim likom psihološko preveč obremenjeni. Takole je razložil: 
“V cerkvi imamo naslednje pravilo: Četudi nisi kriv, a je fara prišla zaradi tebe v razkol in se zaradi tebe prepira, kar se začenja poznati tudi pri tvojem verskem poslanstvu, moraš iz fare oditi. In sicer zaradi same skupnosti, v kateri si postal predmet spora. V takšnem trenutku se je treba umakniti, da skupnost položaj sama reši z nekim novim voditeljem,” je povedal in zadevo preslikal še na politični parket: “Janša je v vidnem polju politike postal osrednji lik Slovenije, do katerega se vsi opredeljujemo kot do nekakšnega mesije. Zato včasih rečem v ironičnem smislu: Janša bi moral oditi že zaradi nas, ker smo z njegovim likom psihološko prehudo obremenjeni. Tako rekoč bi se nas moral usmiliti.” 

Janša se je odzval na Twiterju: "Če je Branko Cestnik obseden, naj poišče ustrezno zdravstveno pomoč. Lahko tudi exorcista. Če ima dosje, naj se izpove."

 
Zaradi tega napada na duhovnika si je Janša prislužil hudo kritiko na portalu Domovina.je, ki jo upravlja zavod Iskreni.net

"Čeprav neopravičljivo, je nekako še razumeti, da je Janez Janša izgubil živce ob dolgi zgodovini provokacij na njegov račun s strani nekaterih novinarjev osrednjih medijev. Da pa se na tako nizek nivo spusti ob nekaj kritičnih besedah znanega katoliškega duhovnika, ki med slovenskimi kristjani uživa velik ugled in spoštovanje, je za politika njegovega kova praktično nepredstavljivo. Smiselne racionalne razlage za kaj takšnega ni mogoče najti in vse bolj na mestu je vprašanje, kaj roji po glavi človeku, ki je nekoč vodil najuspešnejšo slovensko vlado in celo Evropsko unijo," so zapisali v komentarju uredništva, ki so ga naslovili Popolna izguba kompasa. 

Janšev tvit humoren, ampak drugi. Od kod toliko jeze in paranoje?

Danes se je na portalu odzval tudi Cestnik sam. "Janšev tvit o meni mi je sprva sam po sebi deloval humorno. Rad imam hudomušnost. Tudi se mi je zdelo povsem normalno, da se odzove nekdo, ki je bil izzvan. Moje izjave v Mladini namreč tudi niso ne vem kako 'mile', čeprav sem jih izrekal s humorno noto, kar se iz golega zapisa v intervjuju toliko ne čuti. Do sem vse okej. Težava nastopi, ko se na socialnih omrežjih po tebi vsuje plaz kritik in obtožb ter se lahko samo še čudiš, koliko jeze in paranoje je v nekaterih ljudeh," je zapisal in dodal, da plaz, ki se je nanj vsul, potrjuje to, kar je povedal v pogovoru za Mladino. 

Cestnik: za te stvari mi je žal

Nekatere nejasnosti v intervjuju sicer obžaluje. "Najbolj obžalujem nerodnost z omembo Ivana Štuheca, saj iz mojega odgovora ni razvidno, da Štuhec ni proti papežu Frančišku, kar namiguje Mladinino vprašanje. Ivanu, ki ga cenim, se na tem mestu opravičujem. Tudi o celibatu bi lahko bil bolj natančen. Pa glede Grmiča bi lahko navedel vir, ki je nek radijski pogovor s Petrom Kovačičem Peršinom. In še kaj … A intervju je živa in spontana zvrst. Kot intervjuvanec govoriš hitro in sproščeno. To ni akademski esej. Preveč naknadnih posegov v intervju slednjega naredi nesočnega in posledično manj odmevnega. Odmevnost pa stimulira debato in dialog," je zapisal Cestnik. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 50
  • d 19:27 08.april 2016.

    mamo dovolj problemov, eden izmed vecjih je jj

  • Boris Tavčar 08:04 08.april 2016.

    Malo več logične presoje dejanj Dr. JJ .

  • Zmago 14:23 07.april 2016.

    Ni lepo da to, kar so naredili tebi privoščiš tudi drugim. No in poglej........................kakšen si ;-\